Nema kupaca za Luku Novi Sad

Za AD Luka Novi Sad nije bilo zainteresovanih kupaca, pošto do 21. novembra, do kada je bio rok za dostavljanje ponuda potencijalnih investitora nije stigla nijedna, saznaje Dnevnik.

Kako je bilo predviđeno, do 21. novembra Ministarstvo privrede primalo je ponude, a danas je trebalo da budu otvorene koverte potencijalnih ulagača, odnosno da se vide podaci o ceni koju nude i pogleda da li ispunjavaju uslove da učestvuju na tenderu.

Pošto nije bilo ponuda, ostaje da se u petak zaključi da za jedinu srpsku luku još u državnom vlasništvu, bar za sada, nema kupaca.

Podsećamo na to da su uslovi bili da Luku Novi Sad mogu kupiti lučki preduzetnici koji su najmanje deset godina u tom biznisu, da su u 2017. godini imali prihod od najmanje 30.000.000 evra i da su u protekle tri godine pretovarili iznad 1,4 milion tona robe.

Luka Novi Sad se prodavala po početnoj ceni od 15.976.778 evra, što je tržišna vrednost firme od 31. decembra 2017.

Rok za prodaju preduzeća je dva puta pomeran. Prvi pun na zahtev nemačkog Renusa, a potom na zahtev konzorcijuma koji je već dve godine vlasnik Luke u Solunu i u čijem su sastavu ruski, kineski, francuski i grčki kapital. Prvobitno je bilo predviđeno da se ponude otvore 24. oktobra pa je određen novi rok 8. novembar i naposletku 23. novembar.

Vredi napomenuti da je novosadska Luka u proteklih nekoliko godina dobro poslovala i bila najuspešnija u Srbiji pa, imajuću u vidu dobre poslovne rezultate, merene, između ostalog, i pretovarom od milion i preko toga tona godišnje, očekivalo se da će imati dobre kupce zainteresovane da unaprede dosadašnje kapacitete.
Preduzeće posluje bez dugova, kredita i minusa na računu. U proteklim godinama privređivalo je bez gubitaka, otvoreno na tržištu, bez donacija i dotacija.

Na prodaju je bila ponuđena upravna zgrada veličine oko 1.000 kvadratnih metara, skladište površine 44.000 kvadrata i šest kranova, dok 25 hektara zemljišta na kojem se prostire novosadska Luka nije bilo predmet trgovine.

Ostale vesti možete pročitati ovde.