OTVORENA INTERAKTIVNA POSTAVKA “1918” U CENTRU NOVOG SADA

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, otvorena je Interaktivna postavka “1918” koju čini više multimedijalnih i drugih celina, posvećenih najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Izložbu su posetili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

– Izložba oslikava duh onog vremena, a koncipirana je tako da putem savremenih tehnologija bude zanimljiva svim generacijama. Pozivam sve koji su u prilici da je posete, jer će moći da dožive priču koja prikazuje događaje iz 1918. godine zbog kojih mi danas možemo u miru i slobodi da stojimo ovde u Zmaj Jovinoj ulici, u našoj Vojvodini i Srbiji. Zajedno sa Pokrajinom napravili smo bogat program, dostojan generacije koja ima privilegiju da obeležava 100 godina od oslobođenja u Velikom ratu i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ponosni smo na naše pretke, a tog 25. novembra 1918. godine je ispunjena suština osnivanja Vojvodine u Sremskim Karlovcima 1848. To niko ne može da nam oduzme, a mi ne smemo da zaboravimo – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da izložba svedoči o veličanstvenim danima u kojima su, zahvaljujući višedecenijskim naporima, političkoj borbi ali i srpskoj vojsci, Srbi u Vojvodini doživeli slobodu.

Izložba u Zmaj Jovinoj ulici je zamišljena kao standardna linearna postavka, sa scenografskim elementima, vajarskom tehnikom, ali unutar svake od njih nalazi se takozvani domaćin, koji se aktivira uz pomoć mobilne aplikacije ‘Ponos 1918’, od Gavrila Principa, do Milunke Savić”.

Gradonačelnik Miloš Vučević prisustvovaće i premijeri pozorišne predstave “Svetozar”, po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića, koja se u okviru dvodnevne manifestacije održava večeras u Srpskom narodnom pozorištu.

Deo programa obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji je i koncert na Trgu slobode, večeras u 21.00 čas, na kojem će nastupiti Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski Big Bend, Veliki tamburaški orkestar RTV i Oktet Opere SNP.

Ostale vesti možete pročitati ovde.