GRADONAČELNIK I MINISTARKA PRAVDE POSETILI SIGURNU ŽENSKU KUĆU

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava 25. novembra, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa ministarkom pravde Republike Srbije Nelom Kuburović, posetio je Sigurnu žensku kuću. Sigurna ženska kuća u Novom Sadu od 2009. godine postoji kao redovna delatnost Centra za socijalni rad, a do tada je funkcionisala kao projekat, koji je od 2006. godine podržavan sredstvima Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu.

– Svaka poseta ovakvoj ustanovi deluje otrežnjujuće, da bolje shvatimo neprihvatljive pojave u našem okruženju, i zbog čega država ulaže napore da institucionalno, preventivno i represivno deluje prema nasilnicima. Međutim, neophodno je da u rešavanje tog problema bude uključena cela društvena zajednica. Grad je partner Sigurnoj ženskoj kući, državnim organima i svima koji su uključeni u ovaj oblik spocijalne zaštite. Mi paralelno radimo i na ekonomskom osnaživanju žena, jer želimo da one pokreću svoje poslove i da ne zavise ni od koga. Uskoro završavamo projekat sa Vladom Republike Srbije koji pruža podsticaje ženama preduzetnicama, a kroz koji se vidi da su one koje smo podržali da pokrenu svoj biznis, uspele da se izbore na tržištu. Ovo je veoma važno imajući u vidu podatke da većina žena ostaje u porodicima u kojima trpe nasilje zbog ekonomske zavisnosti – naglasio je gradonačelnik Vučević i podsetio na to da će Ministarstvo pravde zajedno sa Evropskom unijom realizovati najveću investiciju u oblasti pravosuđa na teritoriji Novog Sada, a reč je o izgradnji Palate pravde na uglu ulica Maksima Gorkog i Stražilovske.

Prema rečima Nele Kuburović, Ministarstvo pravde i Vlada RS kontinuirano rade na prevenciji i na borbi protiv nasilja nad ženama i decom. Dokaz za to je, kako je rekla, i usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje godinu i po dana.

– Zahvaljujući primeni tog Zakona razmatrano je 64 000 slučajeva nasilja, i to nam govori da su žene ohrabrene da nasilje prijavljuju i traže institucionalnu zaštitu. Postignuti su osnovni ciljevi Zakona, a to su brzo reagovanje države i multisektorska saradnja. Na nivou svakog tužilaštva postoji grupa za koordinaciju koju čine tužilac, policijski službenik i predstavnik Centra za socijalni rad, a sačinjeno je preko 16 000 individualnih planova zaštite za konkretne slučajeve. Svi treba da prijavljujemo nasilje, jer naprijavljivanje je takođe prekršaj – kazala je Nela Kuburović i istakla da je u novembru usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći za žrtve nasilja koji počinje da se primenjuje sledeće godine.

– Problem nasilja nad ženama uvek se mora posmatrati iz ugla žrtve koja se u Sigurnu kuću sklonila da preživi, i od nas očekuje efikasnu multisektorsku podršku. Od početka godine ovde je zbrinuto 96 osoba, 43 žene i 53 dece. Grad Novi Sad je podrškom koju pruža Sigurnoj ženskoj kući spasao njihove živote – rekla je rukovodilac Sigurne ženske kuće Nada Padejski-Šekerović. Kako je objasnila, nakon smeštaja štićenika u prihvatilište, realizuju se aktivnosti sociološkog i ekonomskog osnaživanja u cilju pronalaženja održivih rešenja da se žena vrati u zajednicu i živi bez nasilja. Ona je takođe istakla da, u situacijama kada je nasilje takvog intenziteta da se žene obraćaju za pomoć, uvek su nasilju izložena i deca.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama proglašen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981. godine. Dan 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariju Terezu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj republici 1960. godine. Ujedinjene Nacije su 1999. godine rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ostale vesti možete pročitati ovde.