GRAD ULAŽE U PRIMARNU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU NOVOSAĐANA

Zahvaljujući ulaganju Grada Novog Sada objekat ”Jovan Jovanović Zmaj” Doma zdravlja Novi Sad dobio je novu, savremenu medicinsku opremu. U cilju unapređivanja kapaciteta primarne zdravstvene zaštite Novosađana, putem resorne gradske uprave nabavljeni su ultrazvučni aparat za RTG dijagnostiku, digitalni mamograf, stomatološka stolica, aparat za OPT telerendgen sa laserskim medicinskim štampačem, kao i pet vozila za Službu kućnog lečenja. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je taj objekat i tom prilikom naglasio da je Dom zdravlja Novi Sad jedna od najbolje opremljenih ustanova primarne zdravstvene zaštite u Srbiji.

– Vrednost ove opreme je oko 40 miliona dinara, a sve radimo kako bi zaposleni imali što bolje uslove za rad na zdravstvenoj zaštiti građana. Akcenat uvek stavljamo na preventivne preglede i Dom zdravlja je konačno dobio mamograf prvoklasnog kvaliteta koji košta 20 miliona dinara. Nastavljamo da podržavamo kapitalne projekte Doma zdravlja, a za sledeću godinu spremamo projektovanje novog objekta na Adicama. Dom zdravlja treba da isporuči projekat u prvoj polovini naredne godine, a mi smo spremni da, rebalansom budžeta, u drugoj polovini 2019. obezbedimo sredstva za njegovu izgradnju. Namera nam je da se otvori ambulanta i na Sajlovu i da primarna zdravstvena zaštita bude što pristupačnija. Projekat kompletne rekonstrukcije objekta ”Liman” je u finalnoj fazi, a realizuje se preko Kancelarije za upravljanje javnim projektima. To je investicija reda veličine 400 miliona dinara, i tako nešto nije urađeno 40 godina.

Takođe spremni smo da projekat rekonstrukcije i nadogradnje objekta na Novom naselju takođe kandidujemo kod Kancelarije za upravljanje javnim projektima – naglasio je Miloš Vučević. Prema rečima direktora Doma zdravlja prim. dr Veselina Bojata nabavljena oprema je premijum klase i doprineće podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga. On je takođe naglasio da je po prvi put urađena detaljna analiza objekata Doma zdravlja, te da normativi predviđaju da Adice treba da dobiju objekat površine od oko 1000 kvadrata, za šta je već urađen elaborat. Kako je rekao, Dom zdravlja vodi računa i o edukaciji i stvaranju stručnog kadra, pa je preko 30 mladih ljudi na specijalizaciji u toj ustanovi, a primljeni su i novi lekari koji su fakultet završili sa prosečnom ocenom preko 9.

Novi Sad, 12. decembar 2018. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.