Otvoreno profesionalno savetovanje povodom izrade nove medijske strategije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, prisustvovao je otvoranju profesionalnog savetovanja povodom izrade nove medijske strategije.

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da očekuje da Radna grupa do kraja decembra dostavi Vladi tekst nove medijske strategije i da u januaru počne javna rasprava o tom dokumentu.

Najveći značaj celog procesa izrade medijske strategije je dijalog i jačanje poverenja, ocenila je Brnabić u Novom Sadu na savetovanju o izradi Medijske strategije.

Ona je navela da je svesna da postoje različita mišljenja o tome kakva je medijska scena u Srbiji danas i kako ona treba da izgleda za pet godina.

Ana Brnabić rekla je da veruje da svi zainteresovani za izradu medijske strategije imaju isti cilj, a to je najviši standardi medijskih sloboda i medijske scene u skladu sa međunarodnim standardima.

“Jako nam je važno da čujemo komentare i sugestije i to pre svega od onih koji nisu članovi Radne grupe za izradu medijske strategije”, istakla je Brnabić i dodala da joj je drago što niko nije odustao od dijaloga, jer se samo razgovorom može doći do rešenja.

Brnabić smatra da je proces izrade nove medijske strategije “inkluzivan” i da je to veliki iskorak u odnosu na dosadašnju praksi.

Ona je to ilustrovala činjenicom da po devet članova radne grupe dolazi iz redova države i novinarskih i medijskih udruženja.

Ovo za Vladu Srbije nije važna tema samo zbog evropskog puta nego zbog čitavog našeg društva, podvukla je Brnabić i istakla da je Vlada pokazala otvorenost, političku volju i dobru nameru za rešenje problema na medijskoj sceni o kojima se godinama, čak, nije ni govorilo.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio je istakao značaj bezbednosti novinara kao preduslova za slobodu medija.

Oricio je pomenuo i da je najnovija ministarska konferencije OEBS, održana u Milanu, usvojila dokument o bezbednosti novinara.

Prema njegovim rečima, ulazi se u ključnu fazu izrade medijske strategije u Srbiji i OEBS je spreman da nastavi da pruža podršku.

Predsednik Radne grupe za izradu Medijske strategije Dejan Stojanović je izrazio uverenje da će u januaru početi javna rasprava o novom dokumentu medijske strategije.

Ostale vesti možete pročitati ovde.