NOVI SAD DONIRAO 10 MILIONA DINARA ZA LEČENJE OBOLJENJA KOJA SE NE MOGU LEČITI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisali su Ugovor o donaciji Grada Novog Sada Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Republici Srbiji. Budžetski fond je osnovan kako bi se obezbedila dodatna finansijska sredstva za lečenje pacijenata za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovoljan iznos od uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. 

Ovaj ugovor potpisan je u ime svih Novosađana, a Grad je obezbedio 10 miliona dinara kao podršku lečenju naših najmlađih sunarodnika u inostranstvu. Zahvaljujući građanima i odgovornoj politici upravljanja javnim finansijama, bili smo u mogućnosti da duplo povećamo iznos u odnosu na prethodne dve godine kada smo donirali po pet miliona dinara. Pozivam i druge lokalne samouprave da se, u skladu sa svojim mogućnostima, priključe i pomognu onima kojima je to potrebno. Naši najmlađi, koji su tek započeli život, moraju na vreme da dobiju lečenje, a oni i njihove porodice da računaju na podršku svoje države. Siguran sam da će Novi Sad, zahvaljujući svojim građanima i snažnoj privredi, nastaviti da podržava ovakve aktivnosti Vlade Republike Srbije i Ministarstva – naglasio je Miloš Vučević. Ministar zdravlja Zlatibor Lončarzahvalio se Novom Sadu na kontinuiranoj podršci i na tome što je prepoznao da Budžetski fond zaista pomaže građanima i da radi transparentno.

Fond je do sada poslao na lečenje preko 140 mališana, preko 250 uzoraka krvi poslato je u laboratorije u inostranstvu, da bi se utvrdila dijagnoza, i doveo je na desetine stranih stručnjaka da pomognu pacijentima u Srbiji. Radi se o lečenju izuzetno retkih bolesti, i ni jedan manji sistem nema mogućnost da razvija taj deo medicine, pa je i doneta strategija da se samo u nekoliko centara u svetu leče takva oboljenja. Potrebno je da se znanja i iskustva u lečenju retkih bolesti centralizuju, kako bi obolelima moglo da se maksimalno pomogne i da bi se pratili rezultati – izjavio je Zlatibor Lončar. Prema njegovim rečima već u prve dve nedelje januara sledeće godine troje, četvoro dece iz Novog Sada, putem ovog Fonda, će otići u inostranstvo na lečenje koje im spašava život.

Novi Sad, 27. decembar 2018. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.