Na doček Nove godine stiže 130.000 stranaca

Na doček Nove godine u Srbiju stiže oko 130.000 stranih turista, od kojih će više od polovine najluđu noć proslaviti u Beogradu, a ostali u Novom Sadu, Nišu, na Zlatiboru, Kopaoniku, u Vrnjačkoj Banji i drugim mestima u Srbiji.

“Najviše turista u Beogradu očekuje se iz regiona – iz Hrvatske, Slovenije, Federacije BiH, Crne Gore, Bugarske. Ranijih godina su se gosti iz regiona nalazili na prvih deset mesta, ali se ove godine slika promenila pa su na trećem mestu Kinezi, iza kojih slede Turci pa Nemci i Rumuni. S toga se mogu očekivati i gosti iz ovih zemalja na dočeku Nove godine u Beogradu”, rekla je portparol Turističke organizacije Srbije, Olga Baletić.

Procene su da će osim gostiju iz regiona u Novi Sad doći najviše Turaka i Bugara, rekla je Baletić, preneo je Blic.

Više od 4.000 turista, od kojih su najmanje trećina posetioci iz susedne Bugarske, dočekaće Novu godinu u Nišu uz čuveni niški roštilj, čari gastronomske kuhinje juga Srbije i meraklijsku atmosferu u kafanama i restoranima.

Prema informacijama hotelijera, invazija bugarskih turista počinje 30. decembra i trajaće do 1. januara 2019. godine, a većina hotela je već rasprodala sve sobe agencijama iz ove zemlje, dok se u hostelima traži krevet više.

Direktor Turističke organizacije Niša, Uroš Parlić kaže da su nakon Bugara koji postaju tradicionalni gosti u Nišu za Novu godinu, najbrojnici Grci, ali i Slovaci, Nemci…

“Niš ima na raspolaganju preko 4.000 kreveta u hostelima i hostelima, a od tog broja više od trećine zauzeli su bugarski turisti. Već nekoliko godina vršimo promocije i u Bugarskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Slovačkoj i to sada daje neke rezultate, a dosta smo se posvetili i digitalnoj kampanji koju radimo preko interneta”, rekao je Parlić.

Kako je naveo, osim prepoznatljive atmosfere, strance ka Nišu privlači i bogato istorijsko nasleđe te tako mnogi dolaze da vide Ćele-kulu, Medijanu, Logor na Crvenom krstu, Arheološku salu.

“TON radi i 31. decembra, kao i 1. i 2. januara, a tako je napravljeno i radno vreme muzeja koji će raditi i 1. i 2. januara zbog turista”, dodao je Parlić.

“Preliminarni rezultati istraživanja zadovoljstva destinacijom daju ocenu turista 4,52 od mogućih 5, što je super ocena. Imamo 25 odsto turista koji se vraćaju nekoliko puta u Niš, što je lep podatak”, zaključio je Parlić.