U Novom Sadu završen 26. Vojvođanski šahovski festival mladih

Spuštena je zavesa na 26. Vojvođanski šahovski festival mladih za 2019. godinu u sklopu koga su odigrani turniri u brzopoteznom i redovnom šahu.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 106 kadeta iz svih krajeva pokrajine, među kojima je bilo 80 dečaka i 26 devojčica. Nagrade najuspešnijima na završnoj ceremoniji dodelio je predsednik Šahovskog saveza Vojvodine i ujedno glavni sudija turnira Zoran Stanimirović.

Na brzopoteznom turniru dečaci su se nadmetali u tri kategorije – do 10, 14 i 18 godina, dok su devojčice odigrale jedan jedinstven turnir. Prema očekivanju, u grupi najmlađih dečaka, sa fišerovskih sedam iz sedam, trijumfovao je Andrej Ljepić, ispred Aleksandra Grujića sa šest i Alekse Veličkovića sa pet poena. Stariji dečaci do 14 godina odigrali su devet kola, a šampion je postao Branislav Parkajić sa odličnih osam poena, čak poen i po više od srebrnog Luke Muškinje. Treće mesto su podelili Marko Milanović i Lav Pajčin sa po šest poena, ali je Buholc presudio da bronza pripadne Milanoviću. Na kraju, u grupi najstarijih dečaka prilično ubedljivo je pobedio Milanko Bilić sa 8,5 poena iz devet partija, drugo mesto je pripalo Stefanu Lončarskom sa 7,5 poena, dok je treći bio Dimitrije Marčeta sa šest poena i boljim Buholcem od četvrtoplasiranog Nikole Lalića.

Kod devojčica do 10 godina pobedila je Teodora Jauković s šest poena, srebro je osvojila Emilija Vugdalić sa 4,5 poena, dok je bronza pripala Lani Vulin sa 3,5 poena. U kategoriji devojčica do 14 godina desio se zanimljiv slučaj da su sve tri takmičarke imale po 3,5 poena, te je Buholc odlučivao o medaljama. Prvo mesto zauzela je Kalina Oro, druga je bila Ana Tepić, a treća Hana Ferko. Na kraju, u kategoriji najstarijih juniorki do 18 godina šampionka je postala Marijana Bilić sa osam poena iz devet partija, ispred srebrne Mie Mićin sa 7,5 poena i bronzane Varvare Veljković sa sedam poena.

Nakon brzopoteznog prvenstva, Festival mladih je sutradan nastavljen turnirom u klasičnom šahu koji se igrao po tempu od 90 minuta po igraču za celu partiju, sa dodatkom od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Dečaci su igrali u uzrastnim kategorijama do 8, 10, 12, 14, 16 i 18 godina, dok su kod devojčica ovih šest kategorija grupisane u tri, te su se devojčice nadmetale do 10, 14 i 18 godina, s tim da se plasman računao posebno u svakoj kategoriji.

U kategoriji dečaka do osam godina nastupilo je devet takmičara, a zlatna medalja pripala je Luki Gilici iz novosadskog DŠK Kapablanka 1992, koji je osvojio sjajnih 7,5 poena. Drugo i treće mesto podelili su Pavle Milanović i Miroslav Ranđelović sa po šest poena, ali su dodatni kriterijumi presudili da srebro ipak pripadne Milanoviću, a bronza Ranđeloviću. Kod dečaka do 10 godina ponovio se još jedan fišerovski rezultat Andreja Ljepića iz ŠK Sloven Ruma, koji svojim protivnicima nije dao ni najmanju nadu, već je suvereno podigao pobednički pehar sa devet iz devet. Na deobi drugog mesta našli su se Aleksa Veličković i Nikola Gligorić sa po šest poena, a zahvaljujući boljem Buholcu srebrom se okitio Veličković, dok je Gligoriću pripala bronza. Kod starijih dečaka do 12 godina Marko Milanović, iz pančevačkog ŠK Svetozar Gligorić, još jednom je potvrdio da je jedna od naših najvećih mladih nada, pobedivši ubedljivo sa osam poena iz devet partija. Srebrnu medalju sa 6,5 poena osvojio je Ognjen Ćuzović, dok je bronza pripala Đorđu Markoviću sa šest poena, zahvaljujući boljim dodatnim kriterijumima od četvrtoplasiranog Marka Forđarinija.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 106 kadeta iz svih krajeva pokrajine, među kojima je bilo 80 dečaka i 26 devojčica
Još jedan šampionski rezultat za novosadski DŠK Kapablanka 1992 postigao je Lav Pajčin u kategoriji do 14 godina, pobedivši sa osam poena iz devet partija. Drugo mesto sa pola poena manje osvojio je Branislav Parkajić, dok je Aleksa Alimpić bio treći sa 5,5 poena. Među juniorima do 16 godina ubedljivo je trijumfovao Miloš M. Stanković iz ŠK Banovci Dunav sa fišerovskih 9 iz 9, čak 2,5 poena više od srebrnog Dimitrija Marčete. Za treće mesto vodila se velika borba između četvorice takmičara koji su svi sakupili po pet poena, te je tek treći dodatni kriterijum presudio da bronza pripadne Dariju Sarvariju.

Kod najstarijih juniora do 18 godina zlatom se okitio mladi FIDE majstor Dejan Omorjan iz novosadskog ŠK 64 sa takođe fišerovskim rezultatom od sedam iz sedam. Drugo i treće mesto sa po pet poena su podelili Vukašin Grčić i Milanko Bilić, a Soneborn-Berger je presudio da srebro pripadne Grčiću, a bronza Biliću.

Kod devojčica do osam godina učestvovala je samo jedna takmičarka, koja je ponela naslov prvakinje Vojvodine, a to je Jana Stošić iz ŠK Aljehin Pančevo. Kod starijih devojčica do 10 godina ponovio se scenario sa prošlogodišnjeg Kadetskog prvenstva Srbije, kada je žreb odlučivao o prvakinji, jer su svi ostali dodatni kriterijumi bili identični za dve takmičarke – Teodoru Jauković iz novosadskog DŠK Kapablanka 1992 i Lanu Vulin iz ŠK Aleksa Šantić. Sreća je bila na strani Jaukovićeve, te je ona osvojila zlatnu medalju, Vulinova srebrnu, dok je bronza pripala Emiliji Vugdalić. U kategoriji do 12 godina još jedno zlato za ŠK Banovce Dunav osvojila je Mila Radenković sa sedam poena iz devet partija, poen ipo više od srebrne Anje Radmanović i bronzane Hane Ferko. Prema očekivanju, kod starijih devojčica do 14 godina ubedljivo je trijumfovala Anja Jovanović iz novosadskog ŠK Dame i to sa fišerovskih devet iz devet. Drugo mesto pripalo je Sofiji Gligorić sa pet poena, dok je treća bila Teodora Janković sa 4,5 poena. A da ŠK Banovci Dunav ima čime da se pohvali potvrdila je i Ana Šakotić koja je ubedljivo pobedila u kategoriji juniorki do 16 godina, poen ipo ispred svoje klupske drugarice Mine Radenković. Bronzu u ovoj kategoriji osvojila je Marijana Bilić sa 4,5 poena. Na kraju, u grupi najstarijih juniorki do 18 godina pobedila je Marija Stanković iz ŠK Banovci Dunav sa osvojenih šest poena.

Po petoro prvoplasiranih u svih 12 uzrastnih kategorija je nagrađeno vrednom šahovskom literaturom, troje prvoplasiranih su dobili pehare i medalje, a za pobednike u svim kategorijama kao nagradu Šahovski savez Vojvodine snosi troškove učešća na Kadetskom prvenstvu Srbije 2019. godine, koje će se održati za vreme Uskršnjih praznika.

dnevnik.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.