ALEKSANDRU ĐURIČIĆU URUČENA NAGRADA ”DEJAN MEDAKOVIĆ”

Izdavačka kuća ”Prometej” obeležila je 29 godina rada, a tom prilikom Aleksandru Đuričiću uručena je nagrada ”Dejan Medaković” za knjigu Čuvarkuće-udovice pisaca, u izdanju izdavačke kuće ”Samizdat”.

”Prometej” je bio ekskluzivni Medakovićev izdavač, a dosadašnji laureati nagrade koja nosi ime velikana od 2008. godine do danas bili su Momo Kapor, Midrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoj Stanivuk, Aleksandar Gatalica, Dinko Davidov, Nada Milošević Đorđević, Ljubomir Simović i Milisav Savić. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je ”Prometeju” 29. rođendan naglasivši da ta kuća gotovo tri decenije promoviše književnu reč, neguje tradiciju i nacionalnu istorijsku baštinu.

– Grad Novi Sad i ”Prometej” su prijatelji i partneri, i drago mi je što smo zajednički uspeli da nađemo novi, bolji prostor za njihov rad, gde će nastaviti da neguju otvoreni dijalog i konkurenciju ideja. Zajedno smo obeležili 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji, i sve što je obeležilo taj period pretočeno je u reči i sačuvano, između ostalih, zahvaljujući i ”Prometeju”. Zajedno se pripremamo i za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture i pokazati da smo Srpska Atina i multikulturalna zajednica koja kao takva fukcioniše vekovima. Zadatak pred svima nama je da mlađima pomognemo da zavole knjigu i pisanu reč, u vremenu dominacije mas medija i viralne komunikacije i da i njih uključimo u brobu za očuvanje našeg jezika i kulture – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao dobitniku prestižne nagrade. Aleksandar Đuričić rekao je da mu je to prva nagrada, i da mu je velika čast što ona nosi ime intelektualne i moralne gromade kakav je bio Dejan Medaković i zahvalio se izdavačkoj kući što je ustanovljenjem tog priznanja produžila njegov život. Prema rečima Zorana Kolundžije, prethodna godina je za ”Prometej” bila veoma značajna. Objavljeno je 15 novih naslova u Ediciji Srbija 1914-1918 , u saradnji sa Radio televizijiom Srbije, čime se stiglo do 63 knjige u njihovoj biblioteci. Edicija ”Prečanski Srbi do sloma Austrougarske” sada broji 15 značajnih naslova, objavljena je i edicija ”Srpske vojvode” a u njoj, kao svetska premijera, ”Sećanja Franše D’Eperea na Solunski front”. Kako se čulo na svečanosti, ”Prometej” je dobio brojna priznanja u protekloj godini. Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga proglašeni su za izdavača godine, na Niškom sajmu knjiga takođe su dobili glavnu nagradu za ukupnu produkciju, a dobitnici su i nagrade za najboljeg izdavača u 2018. Biblioteke grada Beograda. Nagradu Aleksandru Đuričiću uručila je Pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević koja je istakla da će Sekretarijat za kulturu nastaviti da pruža podršku ”Prometeju” kao čuvaru nasleđa i kulturne tradicije.

Novi Sad, 10. januar 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.