Hrabri novosadski policajci spasli utopljenicu iz ledenog Dunava

Hrabri pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske ispostave Stari grad, Klisa, saobraćajne, interventne i granične policije, spasili su ženu (43) sigurne smrti posle njenog skoka s novosadskog Varadinskog mosta iz ledenog Dunava.

Čitava drama odigravala se u četvrtak oko 14 časova kada je nesrećna žena odlučila da okonča svoj život. Prema rečima očevidaca ona je došla na sredinu Varadinskog mosta i kao da se premišljala, stajala je i ćutke gledala u mutnu reku, a onda preskočila ogradu. Kada je upala u Dunav, nezvanično saznaje „Dnevnik“, žena kao da se predomislila i pokušala da se spasi, ali je hladna voda veoma brzo nosila.

Za to vreme policajci stanice Granične policije u Novom Sadu obavljali su svoje uobičajene radne obaveze, a među njima i policijski službenik Jan Vrška. Odmah kada je stigla dojava da je žena skočilo s Varadinskog mosta izašao je na palubu i ugledao je kako pluta po vodi.

– Brzo sam potrčao razmišljajući kako da ženu izvučemo iz vode. Setio sam se da „Brodokomerc“ ima čamac i ugledao Sašu na pontonu. Viknuo sam mu da pali čamac da je žena u vodi – priseća se policajac Vrška tog stresnog događaja i dodaje da su se na obali okupile i ostale kolege koje su, svako na svoj način, pružale pomoć. Naglašava da su njegove kolege odmah obavestile Hitnu pomoć.

U spasavanju utopljenice u pomoć čamcem pritekao radnik „Brodkomerca” Saša Lazičić
Nakon što su isplovili, policajac Vrška i Saša Lazičić, radnik „Brodokomerca“ koji je upravljao čamcem, krenuli su u potragu za osobom koja je skočila s mosta.

Istovremeno pripadnica MUP-a, Policijske ispostave Klisa, Andrea Silić, bila je s kolegom

Aleksandrom Petrovićem na intervenciji u blizini kada je čula da je neko skočio s Varadinskog mosta. Odmah su se uputili na lice mesta kako bi pružili pomoć.

– Čim smo stigli, ugledali smo telo kako pluta Dunavom kod pristaništa. U sekundi smo pomislili da se skinemo, skočimo u reku i probamo da spasimo osobu koja je pokušala samoubistvo, ali nam je ođednom nestala iz vidokruga. Kao da se podvukla između dva broda koja su se tu nalazila – priča za „Dnevnik“ Andrea Silić i, kako kaže, tu počinje prava agonija.

– Svi smo se rastrčali. Kolege iz Starog grada, Granične policije, Interventne, mi… Kolega Jan se već nalazio u čamcu i pokušavao da priđe bliže brodovima. Svi gledamo gde je nestalo lice, tražimo da pomere brod, sekunde su trajale kao večnost – priseća se Andrea svega što se tog popodneva dešavalo.

– Kada se brod pomerio ugledali smo lice. Na leđima je uplivalo pod brod, a sada je bilo okrenuto na stomak. Kolega Jan iz čamca je pokušava da je uhvati i da je licem okrene od vode – saznajemo od ove mlade, hrabre policajke.

Za to vreme, na Dunavu se odvija prava drama. Policijski službenik Granične policije Jan Vrška i radnik „Brodokomerca“ Saša Lazičić nakon što su ugledali lice koje je skočilo s mosta,videli da se radi o ženskoj osobi, pokušavaju da priđu, da je uhvate, da joj okrenu lice iz vode.

– Sve se odigravalo u sekundi, nisam o ničemu drugom razmišljao, samo o tome kako da je spasimo. Uspeo sam da je uhvatim. Jakna je bila natopljena vodom i jako teška. Nekako sam uspeo da je licem okrenem na gore, da dođemo do obale, da je izvučemo – kaže ovaj junak Granične policije.

Ubrzo su stigli do obale gde su ih čekale kolege. Prihvatili su telo žene i izvukli ga na obalu. Nije davala znake života. Bila je hladna, plava…

Sledi nagrada
Policiski službenik stanice Granične policije Novi Sad Jan Vrška za ovo hrabro i nesebično delo biće nagrađen – potvrdio je za „Dnevnik“ načelnik Regionalnog centra Granične policije prema Hrvatskoj potpukovnik Dragan Stefanović.

– Jan je u tom trenutku pokazao pribranost i hrabrost i za taj čin će od strane starešine UGP biti novčano nagrađen – rekao je načelnik Regionalnog centra Granične policije prema Hrvatskoj potpukovnik Dragan Stefanović.

 

 

– Počeli smo da joj ukazujemo prvu pomoć. Jedva smo joj otvorili usta, krenuli s veštačkim disanjem, masažom srca – priča Andrea i dodaje da se ubrzo pojavila jedna doktorica koja se slučajno našla u blizini u tom trenutku i pritekla u pomoć.

Ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći i ženu su zbrinuli na licu mesta i prevezli u Urgentni centar.

Ovo nije put da policijski službenici u Novom Sadu spasavaju ljudske živote iz Dunava, a kako saznajemo, nije prvi put ni policijskom službeniku Granične policije Janu Vrški. Ovo mu je, za 14 godina, koliko je u službi, četvrta osoba koju je izvukao iz Dunava i koja je preživela.

Iz iskustva policajaca koji su spasavali suicidne osobe iz Dunava možemo da kažemo da niko posle skoka nije odbio pomoć. Oni koji razmišljaju o samoubistvu, treba da potražite pomoć i emotivnu podršku tako što ćete pozvati centar za prevenciju “Srce” na besplatan broj 0800/ 300 303.

dnevnik.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.