Uručena dečja auto-sedišta taksi vozilima u Novom Sadu

Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja i Gradska uprava za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada, pokrenuli su pilot projekat korišćenja dečjih auto-sedišta u taksi vozilima u Novom Sadu.

Zakon o bezbednosti saobraćaja ne obavezuje da se deca prevoze u odgovarajućim auto-sedištima kada se voze taksi vozilima, s obzirom da se radi o javnom prevozu. Sa druge strane, podaci ukazuju da su deca u saobraćaju najugroženija kao putnici u automobilima, kako u privatnim tako i u taksi vozilima. Iz tog razloga je kako saopštavaju organizatori pokrenut pilot projekat.

– Do sada se jedno udruženje priključilo ovoj inicijativi (SOS taksi) kojem je Agencija poklonila pet kombinovanih auto-sedišta kategorije od 9 do 36 kilograma (za decu od oko 1 do 10 godina), nakon čega su realizovane obuke taksi vozača i od 12. decembra je ova usluga bila dostupna Novosađanima. S obzirom da je ova inicijativa naišla na zainteresovanost roditelja, ali i pojedinih taksista, SOS taksi je naknadno kupio još auto-sedišta, tako da jedan deo sedišta je smešten u centrali udruženja, a drugi deo je stalno montiran u pojedinim vozilima. Ovoj inicijativi su se pridružila još tri novosadska taksi udruženja: Crveni, Pan i MB taksi i njihovim predstavnicima su u sredu 23. januara u Plavoj Sali Skupštine grada Novog Sada uručena auto-sedišta od strane Agencije za bezbednost saobraćaja, nakon čega im je održana i kratka obuka o pravilnom postavljanju istih u automobil – istaknuto je u saopštenju.

 

Takođe, tokom decembra 2018. i januara 2019. godine anketirani su roditelji i taksisti. U anketi je učestvovalo 120 roditelja sa teritorije Novog Sada i 30 vozača SOS taksi udruženja, koje je prvo u Srbiji uvelo mogućnost prevoza dece u auto-sedištima u taksi vozilima.

– Od 120 anketiranih roditelja, njih 104 je izjavilo da će pri izboru taksija, zbog postojanja usluge prevoza dece u auto-sedištima, dati prednost tim “odgovornim” taksi udruženjima i kada nema potrebu za korišćenjem dečjih auto-sedišta. Oko 85 odsto roditelja je izjavilo da im je bitno da imaju mogućnost prevoženja dece u auto-sedištu i u taksi vozilima. Većina njih (preko 60 odsto) o ovoj mogućnosti se nikad nije ni raspitivala kod taksista, jer znaju da taksisti nisu u obavezi da koriste auto-sedišta. Od ispitanih roditelja, polovina je izjavila da im je prihvatljivo da na vozilo sa auto-sedištem čekaju 20 minuta, dok je druga polovina roditelja izjavila da im je ta opcija retko ili nikad prihvatljiva – kažu u saopštenju Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Od 30 ispitanih taksista, većina njih (53 odsto) podržava odluku svog udruženja da uvede mogućnost korišćenja auto-sedišta prilikom prevoza dece, dok je njih 30 odsto apsolutno protiv ove odluke. Njih oko 7 odsto je izjavilo da im je jako komplikovano postavljanje auto-sedišta u automobil, dok je oko 13 odsto ispitanih taksista izjavilo da nikad do sada nije montiralo ni jedno autosedište u automobilu. Izjavili su da se roditelji uglavnom retko ili nikad ne interesuju za prevoz dece u taksiju u auto-sedištu.

mojnovisad.com

Ostale vesti možete pročitati ovde.