Novi Sad zavejan ali se polako raščišćava

Novi talas snega koji bezmalo 24 časa bez prestanka pada nad Novim Sadom je poprilično zavejao grad koji je pod debelim slojem snežnog pokrivača ali ga ipak nije potpuno paralisao jer nadležne zimske službe čine sve što je u njihovoj moći da obezbede koliko-toliko normalno funkcionisanje.

Sva raspoloživa vozila i mašine za čišćenje snega su od juče neprestano na terenu i kolovozi najvažnijih saobraćajnica su prohodni, mada i na njima još ima ugaženog snega koji zbog klizavosti stvara probleme u vožnji, zbog čega se savetuje pojačan oprez.

Pogotovo ako se ima u vidu da su i raspoloživa parking mesta u gradu jednako zavejana i da je nalaženje slobodnog parkinga danas teška misija.

S druge strane, u manjim ulicama i na obodima grada je situacija daleko teža, tako da je, bez preke potrebe, danas najpametnije ostaviti automobil na parkingu i ići peške.

Međutim, ni tu situacija nije ružičasta jer, uprkos brojnim radnicima “Čistoće” i “Zelenila”, koji se trude da pešačke staze i prelaze učine što je moguće prohodnijim, trotoari su u velikoj meri i dalje zavejani i svode se na uske staze ugaženog snega na kojima je često muka mimoići se sa nekim ko vam dolazi iz suprotnog smera.

Srećom, sneg koji pada je suv i nema leda, tako da trotoari danas nisu jako klizavi, ali se ipak savetuje povećana opreznost, pogotovo starijim osobama.

Stanje je najbolje u ulicama čije fasade obiluju lokalima, čiji su zaposleni od ranog jutra ozbiljno prionuli na raščišćavanje i posipanje solju, tako da se na tim mestima najlakše prolazi dovoljno širokim trotoarima, dok je prolazak pored gradilišta ili zatvorenih i zapuštenoh lokala koje niko ne održava prava avantura…

E. D. / dnevnik.rs