Solarna rasveta postavljena na 48 lokacija u Novom Sadu i okolnim naseljima

Solarna rasveta postavljena je na 48 lokacija u Novom Sadu i prigradskim naseljima.

Bespovratna sredstva u iznosu od 497 hiljada evra obezbeđena su učešćem u IPA programu prekogranične saradnje Evropske unije, a deo novca utrošen je u razvoj katastra javnog osvetljenja i izradu Akcionog plana za održivu energiju u Novom Sadu.
Grad Novi Sad, u okviru IPA programa prekogranične saradnje, sa partnerima iz Republike Hrvatske (grad Belišće i opština Gorjani) realizuje projekat R-SOL-E “Renewable Solar Energy” (obnovljiva solarna energija). Sredstvima IPA fonda finansira se 85 odsto vrednosti projekta, a 15 odsto je sufinasirajući deo partnera učesnika na projektu.
U okviru ovog projekta, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije završila je postavljanje 100 stubova i svetiljki sa solarnim panelima na mestima na kojima nije moguće povezivanje na elektro-mrežu ili gde je bila potrebna dopuna postojećem osvetljenju. Na taj način osvetljenje je dobilo 24 dečijih igrališta i 24 autobuskih stajališta, uglavnom u rubnim delovima grada i u prigradskim naseljima”, navodi se u saopštenju iz Gradske kuće.
Katastar javnog osvetljenja u svojoj evidenciji ima 32.000 stubova javnog osvetljenja (sa oko 34.000 svetiljki). Detaljni podaci o lokacijama, kao i o broju i vrsti stubova i svetiljki, sada su organizovani i implementirani u GIS sistem Grada.
Zahvaljujući ovom projektu, javno je dostupan elektronski uvid u stanje na terenu, čime je postavljena osnova za efikasnije održavanje javnog osvetljenja“, stoji u saopštenju Grada.
Autor: 021.rs
Ostale vesti možete pročitati ovde.