MINISTARKA KULTURE SLOVAČKE REPUBLIKE U GRADSKOJ KUĆI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ministarku kulture Slovačke Republike Ljubicu Lašakovu i ambasadorku Slovačke Republike Dagmar Repčekovu i tom prilikom poželeo im je srdačnu dobrodošlicu u Novi Sad.

Na sastanku u Gradskoj kući razgovaralo se o modalitetima za uspostavljanje intenzivnije saradnje na polju kulture, a posebno u okviru projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. Gradonačelnik je ocenio da je slovačka zajednica u Novom Sadu i Vojvodini veoma aktivna i da umnogome doprinosi društveno-kulturnom životu, te da postoji dobra osnova za dalje jačanje odnosa. Sagovornici su se složili da projekat NS EPK 2021 nudi veliki prostor za inovacije na polju kulture, kao i za umrežavanje ustanova kulture iz različitih zemalja, što samo može uticati na stvaranje novih pozitivnih vrednosti. Kulturna razmena i međunarodna saradnja na polju kulture utiču na bolje međusobno upoznavanje, te na stvaranje harmoničnih odnosa, a kultura postaje sve bitinija i za ekonomski razvoj, rečeno je prilikom susreta zvaničnika.

Gradonačelnik Vučević ja naglasio da je Grad prepoznao potencijal kulture i mladih kao aktivnih činilaca pozitivnih promena, te da je pionirski započeo realizaciju važne infrastrukturne investicije, pretvaranja zapuštenog industrijskog prostora u Omladinski kreativni polis, a u cilju da se obezbede uslovi za razvoj kreativne i kulturne industrije. Sa tom namerom u gradu su otvorene već tri kulturne stanice koje takođe podstiču i građanski aktivizam. Gradonačelnik Vučević osvrnuo se i na tradicionalno dobre odnose Slovačke Republike i Srbije, uz komentar da tome najviše doprinose Slovaci koji ovde žive.

Na sastanku je pomenuta i 2020. godina kada se obeležava 250 godina od doseljavanja Slovaka na ove prostore, i stota godišnjica nacionalnog teatra u Slovačkoj, te je rečeno da je to odlična prilika da se u Novom Sadu upiliči adekvatan kulturni program u saradnji sa Slovačkom Republikom.

Novi Sad, 22. februar 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.