Sprečeno gašenje četiri osnovne škole u okolini Novog Sada

Gradska vlast uspela je da sačuva četiri prigradske osnovne škole i spreči njihovo gašenje, na osnovu preporuka Ministarstva prosvete.

Novi Sad jedan je od gradova koji je uspeo da sačuva osnovne škole u prigradskim naseljima, uprkos veoma strogim i neretko nerealnim kriterijumima predviđenim uredbom Vlade Srbije iz marta 2018. godine.
Prema ovoj uredbi, kojom se vode sve opštinske radne grupe za izradu predloga mreže škola u nekom mestu, javna osnovna škola može biti osnovana kao posebna ustanova, za najmanje 480 učenika ili 16 odeljenja. Može da ima i za manje od 480 učenika, ako na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola ili ako se u školi izvodi nastava na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično.
Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević uoči prethodne sednice Skupštine grada, na kojoj je i usvojen plan umrežavanja osnovnih škola, škole u Stepanovićevu, Šangaju, Begeču i u Bukovcu neće biti ugašene, iako nemaju dovoljan broj đaka da bi se zadovoljili kriterijumi navedeni u uredbi. Međutim, Grad se u nameri da spasi ove škole pozvao na podatak da na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola.
Smatramo da đaci iz Bukovca ne mogu da putuju u Petrovaradin i da đaci iz Stepanovićeva ne mogu da idu u Rumenku. Naša je odluka da te škole ostanu samostalne i našli smo model na osnovu kog imamo pravo da ostavimo te škole u životu i da ih ne gasimo. Novi Sad je grad koji ima veću stopu rađanja nego umiranja, nije normalno da gasimo škole – već da ih nadograđujemo. To smo i planirali ove godine”, naveo je Kružević.
Za razliku od Novog Sada, kako je 021 pisao, opštinska vlast u Bečeju blizu je da ugasi dvojezičnu osnovnu školu, što je izazvalo pobunu velikog broja građana, ali i svih zaposlenih u školi. Savet roditelja Osnovne škole “Petefi Šandor” ubrzo je nakon saopštenja radne grupe za izradu mreže škola pokrenuo peticiju za očuvanje ove škole sa 253 učenika u 20 razreda, a u vrlo kratkom periodu sakupljeno je više hiljada glasova.
Protiv gašenja ove škole je njen direktor Žolt Virag Balog, koji je bio u radnoj grupi, a za 021 poručio da školu treba održati u životu zbog budućih generacija koje će imati snage i volje da u nju ulože, ali i zbog sadašnjih đaka i zaposlenih.
Ova peticija aktivna je još ove sedmice, nakon čega će savet roditelja predati istu Ministarstvu prosvete u nadi da će nadležni na višem nivou imati sluha.
Tu priču čitajte OVDE.
Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs
Ostale vesti možete pročitati ovde.