REGIONALNA DEPONIJA: Nadomak Novog Sada odlagaće se i smeće iz sedam okolnih opština

Novi Sad bi trebalo da dobije novu Regionalnu deponiju, na kojoj će biti odlagano smeće iz još sedam okolnih opština. Kompleks za preradu, odvajanje i odlaganje otpada planira se pored današnje deponije, udaljene nekoliko stotina metara od grada, piše portal Radio-televizije Srbije.

Pedeset godina smeće stanovnika Novog Sada odlaže se tik uz grad, a nepregledna brda otpada sve više rastu, dok je najveće dostiglo visinu od 14 metara. Životna sredina se dodatno zagađuje, posebno voda i zemljište, ali i vazduh.

– Pri sagorevanju otpada nastaju dioksini i furani, jedinjenja koja su veoma opasana po ljudsko zdravlje, kada oni dospeju u organizam izazivaju brojne zdravstvene probleme kao što su dijabetes, sterilitet, kancer i tako dalje – navodi za RTS Milica Alavanja iz Zelene patrole.

Novosađani se plaše da će količine smeća iz sedam drugih opština dodatno zagaditi životnu sredinu i ne žele deponiju u svojoj blizini. Sadašnja je udaljena od naselja manje od kilometra.

– Deponija će biti dovoljno udaljena od stambenih delova. Niko neće biti ugrožen, tehnologija koja će tamo biti primenjena nikako ne može da utiče na zagađenje vazduha, već će pre biti benefit za taj deo grada, znači da nemaju više neuređeno smetlište – navodi Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, a prenosi republički javni servis.

Novi Sad sada mora da pronađe novac za izradnju deponije, a rok u strategiji razvoja grada je 2020. godina i sigurno će biti probijen, jer Grad planira da do tada završiti projektnu dokumentaciju.

– Treba da donesemo odluku da li bi grad išao u javno-privatno partnerstvo, koncesiju, kreditno zaduženje kako bi izgradili deponiju, jer se svakako radi o investiciji vrednoj nekoliko desetina miliona evra –  navodi Vučević za RTS.

Ostale vesti možete pročitati ovde.