NAPREDUJU RADOVI NA IZGRADNjI NOVE GLAVNE CRPNE STANICE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa direktorom JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozdenom Perkovićem obišao lokaciju u blizini Žeželjevog mosta i Kvantaške pijace na kojoj se izvode radovi na izgradnji NGC-1, nove glavne crpne stanice. Na datoj lokaciji se predviđa dovođenje svih otpadnih voda gradskog područja leve obale Dunava, kao i odvod ka budućoj lokaciji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Samim tim, taj lokalitet je od strateškog značaja za odbranu od plavljenja grada usled jakih kiša. Nova glavna crpna stanica NGC-1 treba u potpunosti da zameni postojeću glavnu crpnu stanicu GC-1 koja se nalazi na raskrsnici Radničke ulice i Keja žrtava racije. GC-1 je u funkciji još od početka šezdesetih godina i služi za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda južnog gradskog sliva kanalizacije.

– Krajem 2018. godine su počeli radovi na izgradnji NGC-1, a za oko 12 meseci će po prvi put Novi Sad dobiti objekat ovakve sadržine u sistemu tretiranja otpadnih voda, odnosno kanalizacije. Ovo je pojedinačno najveća investicija u kanalizacioni sistem od kad postoji Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ finansirana iz gradskog budžeta i vredna je 860 miliona dinara. Ono što je od velikog značaja za stanovnike ovog dela grada, jeste to što ćemo imati objekat koji će biti u skladu sa evropskim standardima i normama i građani neće osećati neprijatne mirise ili bilo koje druge negativne efekte zbog međusobne blizine stambenog bloka i složenog kanalizacionog sistema. Ovo je takođe priprema u procesu izgradnje centralnog prečistača, a sledeće što nas čeka jeste izrada studije izvodljivosti centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, premošćavanje Žeželjevog mosta sa kanalizacionim cevima i potom izgradnja prečistača koji će biti u blizini Rokovog potoka u Petrovaradinu.

Kej i Podbara ne samo da neće više imati neprijatne mirise sa ove lokacije, već će Grad zajedno sa Pokrajinom investirati 280 miliona dinara u uređenje Ulice Marka Miljanova koja će biti bulevarskog tipa, a radićemo i na rekonstrukciji više ulica u Almaškom kraju, tako da će taj deo grada osetiti jedan snažan investicioni ciklus – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković je istakao da je nova crpna stanica-NGC-1 projektovana u skladu sa važećom pravnom regulativom Republike Srbije i u skladu sa evropskim normama. – Shodno tome, osmišljen je potpuno izolovan objekat, iz kojeg ne može da izađe zagađeni vazduh sa neprijatnim mirisom. Novi izliv u Dunav je niži od postojećeg, tako da će duži vremenski period biti potopljen od strane Dunava, što je povoljnije za zaštitu od širenja neprijatnih mirisa – naglasio je Perković. Kako je rečeno tokom obilaska, nastavak izrade tehničke dokumentacije za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Novog Sada ulazi ove godine u fazu izrade studije izvodljivosti sa idejnim projektom, za šta su obezbeđena sredstva granta Evropske unije.

Novi Sad, 28. februar 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.