Izložba fotografija o životu Fride Kalo i Dijega Rivere do 10. marta u KCNS

Rivera je bio jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, dok je Kalo poznata kao autorka autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosedelačke umetnosti…

“Dijego i Frida: osmeh na pola puta” naziv je izložbe fotografija koja je u petak 1. marta otvorena na klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Postavka obuhvata fotografije koje prikazuju neke intimne detalje iz života jedinstvenog para, čuvene meksičke slikarke Fride Kalo i njenog supruga, poznatog slikara Dijega Rivere.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i ambasador Meksika u Srbiji Njegova Ekselencija Marko Antonio Garsija Blanko.

– Večeras imamo veliko zadovoljstvo što možemo da se zahvalimo ambasadi Meksika  Njegovoj Ekselenciji Marku Antoniju Garsiji Blanku što su nam upriličili ovu izložbu, omogućivši nam da se upoznamo sa svim onim što je ovaj kontroverzni umetnički par u svom životu radio – rekao je predsednik Skupštine grada tokom svečanog otvaranja.

On je kazao da će, zahvaljujući tome što je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope, a za dve godine Evropska prestonica kulture, ovakvih događaja biti puno.

– To što nam je priredila ambasada Meksika daje izuzetno velik značaj, jer među prvima žele da prikažu šta je to kultura Meksika, zemlje koja je viliki prijatelj Srbije – zaključio je Jelušić.

Izložba se sastoji od 96 crno-belih fotografija koje prikazuju različite etape ljubavnog, društvenog i političkog života i smrti Fride Kalo i Dijega Rivere.

– Imajući u vidu da je Novi Sad ove godine Evropska prestonica mladih i da postoji sporazum o uspostavljanju bratskih odnosa između Novog Sada i meksičkog grada Toluke, ambasada Meksika u saradnji sa Novim Sadom i Kulturnim centrom Novog Sada, sa zadovoljstvom predstavlja izložbu fotografija “Dijego i Frida: osmeh na pola puta” – istakao je ambasador Meksika u Srbija NJ.E. Marko Antonio Garsija Blanko.

On je precizirao da je Dijego Rivera bio jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, dok je Frida Kalo poznata kao autorka autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosedelačke umetnosti.

– Izložba nas upoznaje sa njihovim čudesnim svetom, pretvarajući ih u jedan od najkontroverznijih parova u meksičkoj istoriji umetnosti. Skoro četvrt veka zajedno, njihova ljubavna veza bila je puna bezbrojnih susreta bliskosti, nesuglasica i iskrenih prijateljstava sa velikim ličnostima epohe – poručio je ambasador Meksika.

Izložene fotorafije Fride Kalo i Dijega Rivere dela su čuvenih fotografa Pitera DžulsaGiljerma Samora, Nikolasa MarejaEdvarda VestonaManuela Alvaresa BravaGiljerma Kala i Huana Gusmana.

Postavka može da se pogleda u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada do 10. marta.

Izvor: Skupština Grada Novog Sada

Ostale vesti možete pročitati ovde.