Održana prva laboratorija društvenih inovacija za mir u APV

Prva laboratorija društvenih inovacija za mir u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, koju organizuju Centar za kulturu i obrazovanje Sonta, BalkanIdea Novi Sad i konsultantska agencija „Infiniti” iz Sombora, održana je nedavno u Ekološkom centru „Radulovački” u Sremskim Karlovcima.

Predstavnici javnog, civilnog i privatnog sektora, 30 njih, umrežilo se u okviru tog programa, a zajedničkim snagama su osmislili nekoliko ideja koje bi mogle da prerastu u društvene inovacije koje bi podstakle stvaranje mira u našoj pokrajini.

– Da li mir već postoji u Vojvodini je odlično pitanje i podložno različitim diskusijama koje treba da se uvek i stalno vode, jer je mir strateški cilj ne samo Vojvodine, već cele republike, u narednoj budućnosti, te ima mnogo prostora za rad i razvoj – kaže jedan od predavača i konsultant „Infinitija” Branislav Trudić. – Iz naše perspektive i prakse do sada, na ovom projektu smo došli do zaključka da u Vojvodini i dalje vlada atmosfera segregativnog multikulturalizma koji ne posmatramo nužno kao dobru stvar. Nama je interkulturalnost izuzetno važna vrednost, princip i pristup u radu sa različitim ciljnim grupama. Želeli smo da interkulturalnost kao takvu promovišemo kroz ovaj projekat i kroz rad sa korisnicima na laboratoriji.

Rezultati programa su i bolji od očekivanog, te je osmišljeno desetak ideja koje bi mogle da doprinesu stvaranju mira – osnivanje eko-imanja u kom bi se negovala sociokratija, izmena trenutnog obrazovnog sistema u Srbiji koji bi imao cilj da se u potpunosti prilagodi deci, formiranje platforme na kojoj bi se umrežavale nevladine organizacije i kompanije, pravljenje različitih aplikacija, organizovanje interkulturalnog festivala i slično.

– Izuzetno sam zadovoljan onim što je ovde kreirano, ima dosta prostora za rad i razvoj tih ideja i rešenja – navodi Trudić i dodaje da neke ideje mogu vrlo brzo da osvoje određene donatore, ali i svoju publiku i zajednicu. – Ono što je sigurno, jeste da naša podrška i želja za saradnjom sa ovim učesnicima neće prestati, bićemo tu za njih i gledaćemo na koji način možemo da ih podržavamo da realizuju te inovacije.

Direktorka bečejske Predškolske ustanove „Labud Pejović” Tatjana Mitić učestvovala je na laboratoriji sa željom da stekne određene veštine uz pomoć kojih se promovišu i neguju ljudska prava, interkulturalnost i mir, kao i da podeli iskustva iz svoje sredine za koju smatra da je dobar primer prakse iz pomenutih oblasti.

– Naša PU je prepoznatljiva po dvojezičnim grupama koju pohađaju deca srpske i mađarske nacionalnosti, a koje postoje više od 15 godina – kaže Mitić, ističući da je to lepa i dobra slika koja pokazuje kako se postiže interkulturalnost o kojoj je reč. – Kad se vratim u Bečej, probaću da okupim istomišljenike sa lokala koji će biti spremni i zainteresovani da me saslušaju, a i da zajedno sprovedemo neke aktivnosti.

L. Radlovački / dnevnik.rs