Promovisana knjiga o caru Jovanu Nenadu

U klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, održana je promocija knjige “Car Jovan Nenad – Život, delo i nasleđe Crnog Čoveka” dr Borisa Stojkovskog, istoričara. O knjizi su, pored autora, govorili: prof. dr Đura Hardi, recenzent i Pera Lastić, direktor Srpskog instituta iz Budimpešte u čijoj ediciji je objavljena ova knjiga.

Uoči promocije Lastić, se u Kulturnom  centru Novog Sada sastao sa pomoćnikom direktora ove ustanove, Miljanom Kozarov i tom prilikom dogovorena je tesna saradnja u predstojećem periodu.

Lastić je kazao  da je u okviru rada ovog Instituta, koji traje blizu jednu deceniju, razvijena saradnja sa mnogim istraživačima ustanova i organizacija u Srbiji.

“Jedna od prvih po intenzitetu, vremenu i uspešnosti, svakako je saradnja sa Borisom Stojkovskim, istoričarem rodom iz Subotice. On ne samo da se bavi srpskom istorijom, nego i srpsko – mađarskim vezama”, napomenuo je Lastić dodavši da je rado prihvaćena ideja da se objavi knjiga o caru Jovanu Nenadu i zbog činjenice da je važno da Srbi, koji danas žive u Mađarskoj, upoznaju svoju istoriju.

Hardi je kazao da svaka velika istorijska ličnost zaslužuje da o sebi ima napisanu knjigu u vidu monografije koja će ostaviti naučni i istoriografski trag u vremenu i prostoru.

“Da bismo imali takvu knjigu, moramo imati adekvatnog pisca. Mnogi se prihvate tog posla, ali ga ne urade. Moj prvi utisak je da je sa ovom knjigom zaokruženo trojstvo: imamo veliku temu, pisca i monografiju “, objasnio je Hardi.

Stojkovski je istakao da je u proteklih 12 godina često odlazio u  Budimpeštu gde je sakupljeno mnogo materijala za ovu monografiju.

“Za izradu ove knjige koristio sam građu koja se nalazi i u Beču i Rumuniji. Za cara Jovana Nenada znalo se i u Ljubljani, pa i u dalekoj Španiji. Međutim, o njemu se jako malo zna, a jako mnogo priča “, kazao je on.

Autor je nanovo reinterpretirao istorijske izvore, proučio i neke do danas gotovo nepoznate, i time zaokružio priču o jednoj od najintrigantnijih i najzagonetnijih ličnosti čitave srpske istorije, ali i istorije područja današnje Vojvodine, Mađarske, Rumunije i dobrog dela Evrope koji je za njega znao.

Ostale vesti možete pročitati ovde.