AMBASADORKA KANADE U POSETI NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadorku Kanade u Srbiji Nj.E. Keti Čabu. Gradonačelnik Vučević je tom prilikom poželeo srdačnu dobrodošlicu ambasadorki koja se zahvalila na prijemu i istakla da je ovo njen prvi zvanični dolazak u Novi Sad.

Povod za posetu gradu je i učešće ambasadorke u programu kojim se obeležavaju Dani frankofonije u Srbiji, a ona će u okviru te manifestacije održati predavanje studentima Univerziteta u Novom Sadu o rodnoj ravnopravnosti i ulozi žena u nauci kao prioritetima Kanade i frankofonije. Sagovornici su se složili da postoje snažni prijateljski odnosi, kao i kulturno-istorijske veze koje podupiru bilateralne odnose između Kanade i Srbije, a da je tendencija da oni budu sve jači. Ambasadorka je istakla osvajanje titule Omladinske prestonice Evrope kao odličan primer saradnje gradske vlade i civilnog sektora i pohvalila multikulturalnost grada koji, poput Kanade, neguje različitosti i miran suživot mnogobrojnih nacija. Gradonačelnik Vučević je naglasio da Novi Sad, kao moderan evropski grad, ima velike potencijale i da je sve češće predmet interesovanja stranih investitora, pa je tako potpuno otvoren i za kanadske kompanije koje žele da razvijaju svoje poslovanje u Srbiji.

Ambasadorka Keti Čaba je istakla značaj kulturne razmene i dijaloga, jer oni predstavljaju najbolji način međusobnog upoznavanja građana Kanade i Srbije, kao i to da se na taj način stvaraju osnove za proširivanje saradnje na druge važne aspekte, kao što su obrazovanje, ekologija i privreda.

Novi Sad, 11. mart 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.