Pomen nastradalima u padu helikoptera sutra u Novom Sadu

Pomen četvoročlanoj posadi vojnog helikoptera, dvojici medicinskih radnika i tek rođenoj bebi, koji su nastradali u padu letelice 2015. godine, održaće se sutra na Trgu republike, u centru Novog Sada.

Među nastradalima je bio i Novosađanin, major Omer Mehić.
Događaj organizuju organizatori protesta “Jedan od pet miliona”, koji poručuju da je građanska obaveza da se sačuva uspomena na one koji su izgubili živote u obavljanju svoje profesionalne i ljudske dužnosti, ali i da se ponovo zahteva da krivci budu primereno kažnjeni.
Organizatori poručuju da će tom prilikom, bez političkih govora, uz sveće i prigodan recital, obeležiti godišnjicu tragedije.
Okupljanje građana u pomen nastradalima počeće u 18 časova na Trgu republike. Više o samom događaju možete da pogledateOVDE.
Tužilaštvo je povodom ove nesreće odlučilo da niko nije odgovoran i da istrage neće biti, dok su dvojici generala ukinute disciplinske presude. Javnost je pozivala na odgovornost ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je inicirao medicinski transport bebe, kao i na odgovornost tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, čiji je poziv doveo do pokretanja vojne akcije, radi spasavanja bebe stare pet dana vojnim helikopterom, jer transport sanitetskim kolima nije bio moguć zbog odrona.
Gašić tom prilikom nije pozvao načelnika Generalštaba, što nalaže vojna procedura, na šta je bio i upozoren, nego se direktno obratio brigadnom generalu, komandantu 204. vazduhoplovne brigade Predragu Bandiću. Posle toga je obavljeno nekoliko razgovara, a prva procena Vojske je bila da su meteorološki uslovi ispod minimuma za poletanje.
Nakon što je ipak poleteo, pilot Omer Mehić je predlagao da sleti u Batajnici ili VMA, što je bio i plan, ali mu je 20 minuta pre sletanja javljeno da je prihvat bebe organizovan na Aerodromu “Nikola Tesla”.
Bandić je u izjavi pred vojnom komisijom izjavio da ga je Zlatibor Lončar obavestio da će prisustvovati sletanju helikoptera. 
Sumnju da je postojala namera da se čitava akcija spasavanja bebe iskoristi za političku promociju ministara unelo je i to što je agencija Beta objavila da je helikopter sleteo i da ga je dočekao ministar zdravlja, te da su akciju organizovali on i ministar odbrane Bratislav Gašić, pisao je ranije Insajder.
Vest su ubrzo preneli i drugi mediji, ali su je potom obrisali.
021.rs
Ostale vesti možete pročitati ovde.