POČELI DVANAESTI „ANTIĆEVI DANI“

Prigodnim kulturno umetničkim programom u Svečanoj sali Gradske kuće otvorena je manifestacija „Antićevi dani“ tokom koje će, na više lokacija u Novom Sadu, od 13. do 15. marta biti održani raznovrsni kulturni programi posvećeni Miroslavu-Miki Antiću. Prisutnima na otvaranju obratili su se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

– Antićevi dani ne traju samo tri dana, jer je najveći novosadski boem Mika Antić neodvojiv deo Novog Sada. Naš grad prožet je njegovim duhom, životom i delom, a ova manifestacija samo akcentuje sve ono što veliki pesnik predstavlja za kulturu i stil života u Novom Sadu. Mnogi od nas su odrastali uz stihove besmrtnog Mike Antića, pa smo se uz njih zaljubljivali i patili, i saznavali šta znače emocije i odrastanje – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević. Kako je rekao Bojan Panaotović, veliki pesnici nisu vlasništvo gradova već su baština čovečanstva, te je Mika Antić, čija su dela prevođena na mnoge evropske i svetske jezike, rado prihvaćen svuda.

– Program Antićevih dana odlično je prihvaćen širom regiona, što se vidi kroz saradnju Kulturnog centra Novog Sada sa mnogim kulturnim centrima. Deo tog programa je i fantastičan film o Miki Antiću koji je postavljen na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada, a čiji su autori dvojica mladih umetnika iz Beograda – kazao je Panaotović. U programu svečanog otvaranja učestvovali su hor Osnovne škole „Miroslav Antić“ iz Futoga, kantautori Miloš Zubac i Milan Korać, kao i prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović. Stručni žiri, u sastavu Mina Đurić, Nenad Šaponja i Miroslav Radonjić, doneo je odluku da se nagrada „Miroslav Antić“ za 2018. godinu dodeli Dejanu Aleksiću za zbirku pesama „Radno vreme raja“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Novi Sad, 13. mart 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.