GRADSKA KUĆA: Predstavljena knjiga o poznatoj novosadskoj jevrejskoj porodici

Kabinet gradonačelnika javlja…

Promocija knjige Josipa Šosbergera ”Šosberger saga – o tri veka” održana je u Gradskoj kući u Novom Sadu. O knjizi su pored autora govorili urednik Minja Lagator i likovni urednik SvetislavTodorović, uz moderiranje Ilije Tucića, a prisutne je pozdravio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

– Priča o porodici Šosberger je fascinantna iz više razloga. Već i to što postoji u Novom Sadu 300 godina, je dovoljno da zasluži pažnju, ali tek biografije članova stare jevrejske porodice su inspirativne i zavređuju da o njima postoji svedočanstvo. Zapisi o životu ljudi koji su nosili to prezime u različitim epohama, i koji su uticali na život zajednice, na njen razvoj, a koji su bili svedoci važnih istorijskih događaja za Novi Sad, sigurno treba da budu sačuvani u hronici našeg grada, i predstavljeni široj javnosti. Čestitam autoru što je, posvećenim, dugogodišnjim istraživanjem, došao do podataka koji su objedinjeni u ovom vrednom delu – naglasio je Dalibor Rožić, a prenosi Kabinet gradonačelnika Novog Sada.

Кnjiga ”Šosberger – saga o tri veka” govori o istoriji jedne od najstarijih jevrejskih porodica u Novom Sadu, a istovremeno prati razvoj grada, beležeći značajne događaje.

Кako se kaže u kratkom prikazu knjige, jevrejski narod karakterišu stalne seobe i migracije u potrazi za boljim mestom življenja. Кao jedan od primera takve sudbine, nastala je hronika o migraciji jedne porodice, iz Moravske u ove krajeve, kao i o njenom životu i razvoju. Osnova za knjigu bila su mnoga dokumenta prikupljana više decenija u arhivima i muzejima u Slovačkoj, Mađarskoj i Vojvodini.

Naš razgovor s gospodinom Josipom Šosbergerom pročitajte OVDE.

mojnovisad.com

Ostale vesti možete pročitati ovde.