Nacionalni dan borbe protiv raka i Svetski dan oralnog zdravlja

Dom zdravlja “Novi Sad” danas obeležava dva veoma značajna datuma, Nacionalni dan borbe protiv raka dojki i Svetski dan oralnog zdravlja.

I ove godine Preventivni centar Doma zdravlja „Novi Sad” u saradnji sa partnerima: Asocijacijom za unapređenje zdravlja i medicinskom školom „Dositej Obradović” iz Novog Sada obeležiće Nacionalni dan borbe protiv raka dojki.

Tom prilikom biće postavljen torzo-simulator za edukaciju žena za samopregled dojki, u Službi opšte medicine u objektu „Dr Jovan Jovanović Zmaj” od 09 do 11 časova gde će sve žene, koje budu toga dana došle, moći će da se edukuju samopregledu dojki i faktorima rizika za nastanak raka dojki.

Lekari i medicinske sestre će toga dana nositi ružičaste vrpce, simbol borbe protiv raka dojke, a članice Asocijacije za unapređenje zdravlja će podeliti narcise, simbol borbe protiv raka.

Preventivni pregledi ili metode skrininga u cilju ranog otkrivanja raka dojke su:

– Samopalpacija (samopregled dojke) koji se preporučuje kod žena od 20. godine starosti, jednom mesečno 10. dana menstrualnog ciklusa;

– Fizikalni pregled od strane lekara se preporučuje kod žena od 30. godine starosti jednom godišnje;

– Mamografija, bazni mamogram trebalo bi da imaju sve žene starosti 35-40 godina, a od 40. godine jedan mamogram u dve godine.

Rizik oboljevanja od raka može se značajno smanjiti primenom preventivnih mera i aktivnosti:

– Prestanak pušenja duvana i izbegavanje izloženosti duvanskom dimu;

– Ograničena potrošnja alkohola;

– Izbegavanje preterane izloženosti sunčevoj svetlosti;

– Održavanje zdrave telesne težine;

– Izbalansirana ishrana;

– Redovna fizička aktivnost;

– Izbegavanje i uspešno prevladavanje stresa

– Zaštita od infekcija povezanih sa nastankom raka i

– Redovna poseta lekaru i redovni preventivni pregledi.

Svetski dan oralnog zdravlja

20. marta obeležava se i Svetski dan oralnog zdravlja čiji je ovogodišnji zvanični moto: “Kaži ahh: Oralno zdravlje je zakon”. Ovaj dan je značajan jer milioni ljudi u svetu su u opasnosti od nekog oblika bolesti usta i zuba u toku života, a koje je moguće izbeći uz veću podršku lokalnih vlasti, zdravstvenih stručnjaka i društva u celini, kao i kroz sprovođenje programa prevencije, ranog otkrivanja oralnih bolesti i njihovog lečenja.

Zašto 20. mart?

Ovaj datum je uzet iz razloga što deca imaju 20 mlečnih zuba, što stariji treba da imaju 20 prirodnih zuba na kraju svog života, a predstavljeno brojevima, ako se mesec stavi ispred dana 3/20, dobija se broj 320 koji trebamo da imamo – 32 zuba i 0 karijesa.

Povodom obeležavanja Svetskog dana oralnog zdravlja danas u objektu Univerexporta “ALBA” od 09 do 11 časova sugrađani će moći da dobiju savete stomatologa kako se adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom može sačuvati zdravlje usta i zuba kao i da izmere visinu krvnog pritiska i šećera u krvi, izračunaju BMI…

Ostale vesti možete pročitati ovde.