Počelo Otvoreno prvenstvo Novog Sada u paraglajdingu

Na Sportskom aerodromu „Čenej“ je počelo dvodnevno Otvoreno prvenstvo Novog Sada i prvo kolo Lige Srbije u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje na cilj.

Sutra će do 15 časova biti poznata i imena pobednika na prvom takmičenju ove sezone. Aero–klub „Novi Sad“ koji je organizator manifestacije, učinio je sve kako bi učesnici tokom dva dana nadmetanja u Čeneju imali odlične uslove. U tome su im pomogli i vedro nebo i lepo vreme, što je presudno za ovaj sport.

Pored domaćih takmičara u preciznom sletanju na metu prečnika pet metara okušali su se i gosti iz Rumunije, Mađarske i Slovenije. Na startu se našao 21 učesnik i svako je juče odradio pet serija, a danas je na programu i poslednja, šesta, posle čega će uslediti proglašenje pobednika. Primetilo se i juče na licu mesta da je Aero–klub „Novi Sad“ na dobrom putu da, kako su njegovi članovi više puta pomenuli, oživi i razbudi Aerodrom „Čenej“.

– Naš klub ima dugu tradiciju, postoji 95 godina i da bi sve sekcije funkcionisale moramo, naravno, da održavamo takmičenja. Ovo je samo jedno od nadmetanja koje će se organizovati u Čeneju. Pored paraglajdinga, ove godine nameravamo da ozbiljno počnemo rad sa jedriličarskom i padobranskom sekcijom. Već sada je predviđeno da Oktobarski kup u padobranstvuodrži na Čeneju – istakao je predsednik Aero–kluba „Novi Sad“ Dragoljub Samaryić.

Pored rada u sportskom delu, klub se proteklih godinu dana bavio i renoviranjem prostorija, kako bi se ovoj atraktivnoj lokaciji obezbedio novi sjaj.

– Sve sekcije kluba moraju da funkcionišu. Imamo zmajare, modelare, maketare…i svi učestvuju na takmičenjima. Zašto? Zato što je klub počeo da radi ozbiljno. Do skoro je to bio veliki problem zbog finansijskih sredstava, a sada smo to relativno rešili i fokusirani smo na masovnost. Najvažnije nam je da na našim takmičenjima ima gledalaca, najviše mladih koji bi shvatili da je i njima mesto ovde i da mogu da nam se pridruže.

Čenej je idealna lokacija za ono što su čelnici kluba zacrtali kao dugoročne ciljeve u smislu razvoja i napretka svih disciplina.

General Žarković u poseti

Predsednik Aero–kluba „Novi Sad“ Dragoljub Samaryić ugostio je juče tokom takmičenja u Čeneju i vrh Vojske Srbije. U posetu je došao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general–major Duško Žarković sa najvišim saradnicima. Oni su, kao i svi prisutni, uživali u takmičenju i uverili se u napore koje klub ulaže u unapređenje, kako aerodroma, tako i svih sportskih disciplina koje se na njemu održavaju.

– Kada je reč o uslovima, Čenej je najkvalitetniji po svim sadržajima i kapacitetima i ima najbolje resurse, kao i tradiciju. Logično je i normalno da ubrzo počne da dolazi što više takmičara, kao i ljudi koji se ne bave ovim sportovima, jer ovde imaju priliku da sa porodicama uživaju u lepom okruženju – poručio je Samaryić.

K. Bugarski

Foto: R. Hadžić