VUČEVIĆ: JOŠ NISMO ODLUČILI KADA ĆE I DA LI ĆE BITI IZBORA

Ukoliko Srpska napredna stranka odluči o tome da li će biti vanrednih izbora oni će biti održani u junu ove godine, jer ne bi imalo smisla održati ih na jesen kada se približavamo terminu redovnih izbora koji su sledeće godine rekao je potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević je rekao da će na odluku o izborima uticati nekoliko važnih političkih činjenica, kao što su npr. pregovori sa Prištinom, napredak reformi u društvu, dolazak stranih investitora ili stanje građanskih protesta kao i priprema političke platforme za razgovor sa koalicionim partnerima.

“Kada bi gledali usko stranačke interese mi bi te izbore već održali i izmerili koliko je poverenje naroda u politiku koju vodimo, ali mi se time nismo rukovodili. Za nas su važni državni i nacionalni interesi” rekao je Vučević.

Komentarišući najavu izbora i zahteve koji se mogu čuti kod učesnika i organizatora protesta, koji traže fer izborne uslove, Vučević je rekao da su izborni uslovi apsolutno identični kao što su bili i da su neopravdane kritike kao mediji nisu otvoreni za sve.

“Ne omalovažavam proteste ali zahtevi za formiranjem neke tehničke vlade koja bi za godinu dana pripremila teren za fer izbore, su neozbiljni” rekao je Vučević i zapitao. Kome Vučić da preda vlast, kakva bi to tehnička vlada bila, koji bi eksperti u njoj sedeli, ko bi ih predlagao i slično. Pa gde je tu izborni rezultat i volja naroda, zapitao je Vučević.

Napad na RTS je divljaštvo, testere i vešala su nedopustivi, i to su osudili i predstavnici EU.

Nisu sporni protesti, već nasilje koje se na njima demonstrira, zaključio je potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Mi još uvek ne znamo ko su organizatori protesta.

“Da li je to pojedinac, politička stranka ili nevladina organizacija”, vidimo da u njima učestvuju politički predstavnici, Obradović, Đilas, Jeremić i sa njihovim metodama se uopšte ne slažem, zaključio je Vučević.

Poslednji događaji – prekretnica u padu SzS

Vučević je ocenio da su upad u RTS i protest ispred Predsedništva koji je usledio dan kasnije “prekretnica u političkom padu Saveza za Srbiju”.

“Zamislite situaciju da nekog drugog predsednika u svetu opkole, npr. (predsednika SAD) Trampa ili (predsednika Rusije) Putina. To je prekretnica u političkom padu SzS”, rekao je Vučević.

U Srbiji, dodaje, jedino kroz odluku građana na izborima može da se menja vlast, a “jedino što opozicija neće to su izbori”.

“Izbori treba da budu festival demokratije, gde će građani odlučiti ko će da pobedi. Izbori u Srbiji su fer i demokratski, postoje uslovi za izbore”, kazao je Vučević i zapitao “šta se promenilo u izbornim pravilima” u odnosu na poslednje izborne procese.

Kako kaže, postoje razlozi i za i protiv održavanja prevremenih izbora, a, gledano samo iz ugla SNS, interes je da izbora bude.

“Ali, jako je bitno šta će eventualni izbori doneti u pogledu razgovora sa investitorima, eventualnih razgovora sa Prištinom, kako će se odraziti na političku stabilnost”, naveo je on, dodajući da će se posle 20. aprila ponovo razmotriti to pitanje.

Vučević je odbacio primedbe da je svojim izjavama omalovažio proteste “1 od 5 miliona”.

“Nisam omalovažavao proteste, omalovažavam političke lidere koji predvode proteste – Đilasa, Jeremića, Obradovića, Šolaka, Miškovića… Ne dozvoljavamo da neko motornom testerom upada u RTS”, istakao je Vučević.

Po pitanju medijskih sloboda u Srbiji, osvrnuo se na gostovanje lidera Narodne stranke Vuka Jeremića u emisiji “Pravi ugao” na RTV, i to, ističe, samo dan nakon događaja ispred Predsedništva Srbije.

“Imaju prava i pojavljuju se. Vuk Jeremić je bio kod vas posle nasilnih protesta. Uređivačkom politikom sam i ja nezadovoljan, pa ćutim, a kamoli što bih negde upao sa motornom testerom”, zaključio je Vučević.

Ostale vesti možete pročitati ovde.