OBELEŽENA GODIŠNjICA TRAGIČNE POGIBIJE OLEGA NASOVA

Članovi porodice Olega Nasova koji je poginuo na Varadinskom mostu za vreme bombardovanja 1999. godine i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, povodom godišnjice njegove pogibije, položili su vence na spomen ploču.

– Prošlo je 20 godina od rušenja Varadinskog mosta, ali pre svega od velike tragedije i gubitka ljudskog života. Mostove možemo sagraditi, ali ne možemo vratiti život Olega Nasova koji je prekinut u punom usponu. Zajedno sa porodicom Nasov, obeležavamo godišnjicu ovog tragičnog događaja koji je opomena da se takve stvari nikada ne ponove. Nažalost, za taj zločin nikada niko nije odgovarao. Za ubistvo civila na mostu u sred grada, na mestu koje nije moglo biti vojna meta, niko nije odgovarao.

To je samo jedan od zločina NATO agresora iz 1999. godine, kojeg štiti neki ovozemaljski imunitet, ali siguran sam da ga ne štiti, onaj drugi svevišnji imunitet. Kao i porodica Olega Nasova, i mi čuvamo uspomenu na našeg sugrađanina. Njegov otac Milivoj je pokrenuo inicijativu da se podigne spomenik svim poginulim Novosađanima od 1990. do 1999. godine, i vojnicima, policajcima, i civilima. Nadam se da ćemo imati dozvolu porodica svih nastradalih da popišemo imena na spomeniku. Zamolili smo direktora Istorijskog arhiva Grada Novog Sada da prikupi sve potrebne podatke kako ne bismo napravili grešku, jer je reč o isuviše teškom i ozbiljnom procesu.

Novi Sad to duguje ljudima koji su dali ili izgubili svoje živote za nas. Verujem da ovo neće biti dnevno- politička tema, da ćemo se oko ove inicijative ujediniti, i stidim se što Novi Sad to ranije nije uradio. Nedostaje nam kultura sećanja na bitne ličnosti i događaje – naglasio je gradonačelnik Vučević. On je ponovo izjavio da podržava inicijativu više udruženja da se jedan od bulevara u Novom Sadu nazove po herojima Košara, jer su Košare, kako je rekao, simbol otpora i borbe u neravnopravnim uslovima, u kojoj ti junaci nisu vojnički bili poraženi.

Novi Sad, 1. april 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.