PROMCIJA DUALNOG OBRAZOVANjA: Hoću da znam šta radim

U Novom Sadu minulog vikenda promovisane najuspešnije škole u dualnom obrazovanju. Uključeno 4.500 učenika i 600 kompanija. Po završetku đake odmah čeka posao.

Novi Sad je minulog vikenda u prostorijama Novosadskog sajma ugostio više od 1.000 učenika iz 18 najuglednijih škola u Srbiji u dualnom obrazovanju. Oni su zajedno sa svojim profesorima učestvovali na promociji dualnih obrazovnih profila pod nazivom “Dualno obrazovanje – Da znam šta radim”.

Predstavljeni su najbolji rezultati dualnog modela uz poruku da je to jedan od najboljih izbora učenika prilikom upisa u srednju školu i da učenici na taj način stiču znanje i praksu koje im omogućavaju lakše zaposlenje posle školovanja.

– U ovom trenutku imamo 4.500 učenika i 600 kompanija uključenih u dualno obrazovanje – rekla je pomoćnik ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić u obraćanju učesnicima.

Grujićeva je naglasila da Vlada Srbije daje snažnu podršku ovakvom vidu školovanja, “jer je to jedini način da mladi steknu znanja i veštine koji će im omogućiti da se zaposle odmah po stečenom željenom nivou obrazovanja”.

Na promociji su se čula iskustva učenika, profesora i privrednika. Od privrednika je i potekla inicijativa za uvođenje dualnog obrazovanja u našoj zemlji, pošto su ljudi iz privrede ukazali na to, da postoji problem u pronalaženju kadrova sa funkcionalnim i primenjivim znanjem.

– Privreda je pružila podršku stručnim školama i otvorila vrata da đaci već tokom školovanja uđu u firme i, uz teorijsko, steknu i empirijsko znanje i upoznaju realno radno okruženje. To je praktično obrazovanje na dva mesta – u školi i kompaniji – rekla je rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević.

Proces dualnog obrazovanja počeo je 2016. godine, a u ovoj godini prva generacija đaka završava školovanje. Iz PKS poručuju da će, za početak, više od stotinu učenika biti zaposleno u firmama, u kojima su sticali praksu.

NAJUSPEŠNIJI

NA promociji su predstavljene i najuspešnije škole: Beograd (Vazduhoplovna akademija, Politehnička škola za nove tehnologije, Poljoprivredna škola sa domom učenika), Zemun (Saobraćajno-tehnička škola), Leskovac (Visoka poslovna škola strukovnih studija, Škola za tekstil i dizajn), Kragujevac (Srednja stručna škola), Novi Sad (Mašinska škola, Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin”), Subotica (Tehnička škola “Ivan Sarić”, Hemijsko-tehnološka škola), kao i tehničke škole iz Užica, Valjeva, Vlasotinca i Zrenjanina.

Ostale vesti možete pročitati ovde.