NOVI SAD OSNIVA GRADSKI CENTAR ZA UNAPREĐENjE REPRODUKTIVNOG ZDRAVLjA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je danas ugovor o dodeli bespovratnih sredstva za sufinansiranje osnivanja Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja. Reč je o sredstvima koja se dodeljuju putem Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2019. godinu, koji je raspisao Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.
– Najviše nas raduje kada čujemo da se rađa više beba i kada vidimo da stižu novi klinci. Najveći i najlepši izazov je kada se borimo za više mesta u vrtićima i školama. U prva tri meseca ove godine u Novom Sadu rođeno je 1610 beba, i to je za 70 dece više nego prošle godine. Zahvaljujući podršci Ministrastva, objedinićemo sve službe koje godinama funkcionišu u našem gradu i formirati Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja. Želimo da budemo spremniji da pomognemo roditeljima, budućim roditeljima, majkama, ali i bakama i dekama. Centar će biti smešten u najstarijem delu grada, gde je Novi Sad praktično rođen, pa neka to bude dobra simbolika, da doprinesemo rađanju što više beba i da motivišemo ljude da ostaju da žive ovde – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.
Ukupna vrednost projekta osnivanja Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja iznosi 26 125 150 dinara. Novom Sadu je putem Javnog poziva dodeljeno 22 206 377 dinara, a Grad učestvuje sa 3 918 772 dinara. Projekat podrazumeva adaptaciju i renoviranje objekta u centru Novog Sada, u Almaškoj ulici br. 4, u okviru kojeg će delovati sledeće službe: savetovalište za mlade, škola za trudnice, patronažne sestre i savetovalište za dojenje. Odobrena sredstva biće iskorišćena i za opremanje ginekološke ordinacije, sala za edukacije kao i za nabavku dva automobila, ali i za finansiranje početnog funkcionisanja škole roditeljstva i savetovališta za bake i deke.
Kako je rekla ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, za 85 jedinica lokalne samouprave opredeljeno je 650 miliona dinara.
– Sredstva će pre svega biti iskorišćena za ulaganje u predškolske ustanove. Zbog ove investicije biće 2000 mesta više u vrtićima u ovoj godini. Pored toga, mladi ljudi će biti motivisaniji da ostanu u svojim sredinama jer će sredstva biti opredeljena i za rešavanje njihovog stambenog pitanja, odnosno započinjanja poslova – istakla je Đukić Dejanović napominjući da je lepeza mera lokalnih samouprava koje će biti finansirane veoma raznolika.

Novi Sad, 16. april 2019. godine