Izložba fotografija na temu kulturnog nasleđa

Izložba fotografija na temu kulturnog nasleđa održaće se u Izložbenom prostoru Opensa u Novom Sadu 22. aprila sa početkom u 18:00 časova.

Ova izložba je rezultat projekta “Kulturno nasleđe kroz moj objektiv” koji je realizovao Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina uz finansijsku podršku Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

U projektu je učestvovalo 17 srednjoškolaca predstavnika bunjevačke, vlaške, romske, rusinske, srpske i češke nacionalne zajednice. U okviru ovog projekta oni su prisustvovali na dva susreta tokom kojih su učestvovali na više interaktivnih predavanja i radionica o kulturnom nasleđu, interkulturalnosti i fotografiji i predstavili i međusobno upoznali svoje etničke zajednice.

Kroz učešće u radionicama oni usavršili i veštinu korišćena klasičnog fotoaparata i mobilnog telefona omiljenog medija mladih. Na izložbi će biti izloženo 42 fotografija na temu kulturnog nasleđa.

Treba napomenuti da projekat “Kulturno nasleđe kroz moj objektiv” nastoji da izgradi i proaktivni odnos mladih prema institucijama kulture kroz učešće u kulturnim sadržajima i razvoju buduće publike.

Posle Novog Sada, izložba će biti predstavljena i u Beloj Crkvi, Subotici i Kučevu – mestima odakle su autori fotografija što je prava prilika ne samo za njihovu stvaralačku afirmaciju već i aktivno uključivanje u interkulturalni dijalog mladih.

Ostale vesti možete pročitati ovde.