Potpisani ugovori za izgradnju autoputa Preljina-Požega i deonicu brze pruge Novi Sad-Subotica

Ugovori o izgradnji autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 i modernizaciji i rekonstrukciji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Novog Sada do Subotice, potpisani su u sredu u Pekingu.

Ugovori o izgradnji autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 i modernizaciji i rekonstrukciji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Novog Sada do Subotice, potpisani su danas u Pekingu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Kako je navedeno, ugovore o kreditu za te projekte sa kineskom Eksim bankom potpisao je ministar finansija Siniša Mali, u prisustvu predsednika Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Đinping.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je deonica Novi Sad-Subotica treća deonica brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, duga 108,2 kilometra, za čiju izgradnju je prošle godine potpisan komercijalni ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani i Čajna rejlvej internešenel, vredan 1,16 milijardi dolara.

“Za ovu deonicu je najvećim delom pripremljena tehnička dokumentacija, a očekujemo da krajem godine počnu radovi, koji će trajati oko dve i po godine”, rekla je Mihajlović koja boravi u zvaničnoj poseti Kini, kao deo državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije.

Deonica Preljina-Požega duga je 30,9 kilometara, a vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija ČČ je 450 miliona evra.

“Na ovoj deonici u toku su pripremni radovi, država je završila eksproprijaciju, spremila tehničku dokumentaciju, prave se kampovi u blizini Lučana. Potpisivanjem finansijskog ugovora stiču se uslovi da započnu radovi na izgradnji. Početkom leta biće puštena u saobraćaj deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra, do kraja godine završavamo i deonicu Surčin-Obrenovac, a paralelno krećemo izgradnju nastavka ovog auto-puta, od Čačka do Požege”, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je taj auto-put važan ne samo za brži razvoj zapadne Srbije i povezivanje tog kraja sa Beogradom, nego i za povezivanje Srbije sa regionom.

“Kod Požege će se ukrštati autoput Beograd-Sarajevo i Koridor 11 ka Crnoj Gori, a kod Čačka, preko Moravskog koridora, biće povezan Koridor 11 sa Koridorom 10”, navela je Mihajlović.

U prisustvu predsednika Srbije i Kine potpisan je i Plan bilateralne saradnje dve države u okviru inicijative “Pojas i put”, koji, između ostalog, podrazumeva dalje unapređenje saradnje u oblasti izgradnje infrastrukture, uključujući puteve, železnicu, aerodrome, unutrašnje vodne puteve, intermodalni transport i upravljanje bezbednošću saobraćaja.

Tokom posete NR Kini, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, osim juče potpisanih sporazuma za realizaciju projekata u drumskom i železničkom saobraćaju i formiranje Grupe za investicionu saradnju Srbije i NR Kine, takođe je potpisala i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade NR Kine. Sporazum koji je Mihajlovićeva potpisala omogućiće da Vlada NR Kine pruži bespovratnu pomoć Vladi Republike Srbije za sprovođenje projekata dogovorenih između dveju vlada.

Potpredsednica Vlade učestvovala je i na današnjem sastanku sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP NR Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta NR Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP NR Kine.

Mihajlovićeva će danas govoriti i na tematskom panelu “Infrastrukturno povezivanje”, koji se održava u okviru Drugog foruma “Pojas i put” u Pekingu.

novosti.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.