IZLOŽBA „NIKOLA TESLA-U SVOM I NAŠEM VREMENU“ U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju izložbe „Nikola Tesla – U svom i našem vremenu“ koju je organizovao Muzej Nikole Tesle u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada. Izložba „Nikola Tesla – U svom i našem vremenu“ prikazuje život i delo jednog od najvećih naučnika na svetu, sa posebnim osvrtom na poreklo Nikole Tesle i istorijat porodice.

– Drago mi je što smo u prilici da se upoznamo bar sa delom onoga čime raspolaže reprezentativni Muzej Nikola Tesla. U Novom Sadu je 1918. godine prva ulica nazvana po Nikoli Tesli, a 1936. godine on je proglašen za počasnog građanina našeg grada, čime mu je odato priznanje za sve ono što je uradio za čovečanstvo, a na ponos svih nas koji smo istog porekla kao on. Takođe, posle Drugog svetskog rata i prva osnovna škola u našem gradu dobija naziv po velikanu srpske i svetske nauke. Drago mi je što je danas ovde puno đaka koji mogu da vide sve što je Tesla stvarao, i da se uvere u to koliko je bio ispred svog ali i našeg vremena. Svuda oko nas su rezultati njegovog rada i ponosni smo što je takav velikan pripadnik srpskog roda – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i pozvao Novosađane i sve one koji dolaze u Novi Sad da posete izložbu.

Pozdravne reči na otvaranju izložbe uputili su i direktorka Muzeja Nikola Tesla Ivona Jevtić i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

Direktorka Ivona Jevtić je istakla da je Muzej Nikole Tesle jedinstvena ustanova u svetu i da se samo u Beogradu nalazi preko 200 hiljada autentičnih eksperimenata, novinskih isečaka i eksponata tog velikog naučnika. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog odlične saradnje sa Novim Sadom, a gradonačelniku Vučeviću poklonila je knjigu o Nikoli Tesli koja otkriva njegov privatni život.

Izložbu prate radni modeli Teslinih najznačajnih pronalazaka – indukcionog motora nazvanog „Kolumbovo jaje“ koji je Tesla prikazao na Svetskoj izložbi u Čikagu 1893. godine, i Teslinog transformatora koji predstavlja osnov za istraživanja visokofrekventnih struja i kamen temeljac ideje o bežičnom prenosu energije, kao i maketa poslednje Tesline laboratorije, čuvenog tornja na Long Ajlendu.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović je naglasio da će izložba, postavljena u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra, moći da se pogleda do 13. maja. Na otvaranju izložbe posetiocima je bila dostupna i VR oprema sa aplikacijama pomoću kojih su mogli da vide dve Tesline najpoznatije laboratorije kroz svet virtuelne realnosti.

Novi Sad, 7. maj 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.