KLINIČKI CENTAR VOJVODINE DOBIJA NAJSAVREMENIJI SISTEM GREJANjA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković, direktor Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Edita Stokić i direktor JKP Novosadska toplana Dobrosav Arsović obišli su radove na toplifikaciji Kliničkog centra Vojvodine. Kako je rekao gradonačelnik, na osnovu dogovora Pokrajinske vlade i Grada, JKP Novosadska toplana će za tu zdravstvenu ustanovu obezbediti najbolje moguće snabdevanje toplotnom energijom.

– Toplana je iz svog budžeta obezbedila 160 miliona dinara i finansira kompletnu zamenu vrelovoda i izgradnju novih podstanica. Ponosan sam što jedno gradsko preduzeće ima kapacitet da izvede takve radove bez opterećivanja državnog budžeta. Klinički centar se grejao na mazut, tako da će sada imati energetski efikasniji, ali i ekološki prihvatljiviji sistem grejanja. Čeka nas još mnogo investicija u oblasti zdravstva na teritoriji grada, a sa nestrpljenjem čekamo jesen i početak izgradnje Kliničkog centra Vojvodine koju je najavio predsednik Vučić. Sredstva su obezbeđena, i sada se čeka da se završe međunarodne procedure, koje ne zavise od Grada. To će biti najkapitalniji projekat generalno, za Vojvodinu, ali i Srbiju. Grad će sa Pokrajinom ući u razgovore oko implementacije novog zakona i preuzimanja primarnih zdravstvenih ustanova od strane Pokrajine, ali to ne znači da će odustati od daljeg investiranja u domove zdravlja. Rebalansom ćemo izdvojiti novac i početi izgradnju prve ambulante na Adicama. Završen je projekat kompletne rekonsturkcije objekta Doma zdravlja na Limanu 4, vredan preko 400 miliona dinara, a finansira ga Kancelarija za javna ulaganja. Tokom ove nedelje očekujemo potvrdu da je projekat odobren i krećemo u pripremu tendera, a istovremeno smo u procesu izrade projekta kompletne rekonstrukcije objekta Doma zdravlja na Novom naselju – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Kako je rekao doc. dr Zoran Gojković, Klinički centar zagrevao se sopstvenom kotlarnicom na mazut, starom više od 50 godina, što je veoma često bilo nefunkcionalno, a sada će dobiti najsavremeniju toplifikaciju.

– To je samo jedan od projekata koje radimo sa Gradom. Zajednički zanavljamo pristupne puteve Institutu u Sremskoj Kamenici, a Grad će obezbediti novi mobilijar, rasvetu, i zelenilo za okruženje Instituta. Inače, u KCV trenutno radimo na nečemu što nema nijedna ustanova u Srbiji, tj. na optičkom umrežavanju svih zgrada u sklopu Centra, ali i institucija na teritoriji grada. Od toga očekujemo velike uštede u finansiranju dnevnog funkcionisanja Centra, i efektivniju komunikaciju, jer idemo u korak sa 21. vekom. Završavamo rekonstrukciju klinika za abdominalnu hirurgiju, sudsku medicinu, i infektivne bolesti, a obnavlja se i Klinika za rehabilitaciju. U sledećih mesec i po dana krećemo u najveću ovogodišnju investiciju Pokrajinske vlade, kompletne rekonstrukcije intenzivne terapije Klinike za vaskularnu hirurgiju i Klinike za neurohirurgiju, sa potpunim povezivanjem ovih najznačajnijih klinika sa operacionim blokom – istakao je Gojković. On je takođe najavio da će tokom ove godine Pokrajina sa Kancelarijom za javna ulaganja krenuti u rekonstrukciju Klinike za interne bolesti, kao i završetak projekta rekonstrukcije Poliklinike, neurologije i psihijatrije, i izrazio očekivanje da će u sledeće tri do četiri godine, ta zdravstvena ustanova imati najsavremniji i najreprezentativniji objekat u regionu.

Novi Sad, 6. maj 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.