MINISTAR PRIVREDE, TRGOVINE I PREDUZETNIŠTVA NIŽEGORODSKE OBLASTI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je rusku delegaciju na čijem čelu je ministar privrede, trgovine i preduzetništva Nižegorodske oblasti Čerkasov Maksim Valerevič. Neposredan povod njihove posete Novom Sadu je Međunarodni sajam poljoprivrede, odnosno Poslovni forum Rusije koji je juče održan u Privrednoj komori Vojvodine.

Gradonačelnik Vučević osvrnuo se na dobre odnose Novog Sada sa gradom pobratimom Nižnjim Novgorodom koji datiraju od 2005. godine. Predstavljajući grad, Vučević je naglasio da je to administrativni, univerzitetski, poslovni i zdravstveni centar Vojvodine, sedište energetskih kompanija, i najveće ruske investicije u oblasti energetike. Takođe istakao je da je poslednjih godina dominantan uspon IT sektora u Novom Sadu koji je i centar te privredne grane u Srbiji. Kako je rekao ministar Čerkasov Maksim Valerevič, u oviru ruske delegacije su predstavnici 20 preduzeća, koji su veoma zainteresovani za poslovnu saradnju. Sagovornici su ocenili da su politički odnosi između Srbije i Rusije veoma dobri i da političku saradnju treba da prati ekonomska. Ministar Valerevič izrazio je zadovoljstvo što se Novi Sad priduružio gradovima u kojima je održan Marš Besmrtnog puka, ocenivši da na taj način doprinosimo sećanju na zajedničku istoriju.

Gradonačelnik Vučević naglasio je da je Novi Sad ove godine Omladinska prestonica Evrope, a da će 2021. godine biti i Evropska prestonica kulture, i da kao multietnička, multikonfesionalna i multinacionalna sredina mnogo polaže na toleraniciju i negovanje harmoničnog suživota, po čemu je i prepoznatljiv. Zvaničnici su se složili da postoji veliki prostor za intenziviranje privredne saradnje, i istakli da je na tom polju od velikog značaja Međunarodni poljoprivredni sajam, najveća sajamska priredba te vrste u ovom delu Evrope.

Novi Sad, 14. maj 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.