Novi Sad dobija Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja

Objekat doma zdravlja u Almaškoj 4 biće renoviran i adaptiran kako bi bio pretvoren u Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja.

Taj objekat u Almaškoj je u zaštićenoj zoni i od posebne vrednosti, pa se radovi odvijaju uz odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
U centru bi nastavili da rade Savetovalište za mlade i Škola za trudnice, kao i patronažne sestre, a nova savetovališta koja bi se oformirala (Škola roditeljstva, Škola za bake i deke i Savetovalište za dojenje) za svoj rad bi bila finansirana kroz projekat, ali bi nastavili rad i nakon prestanka projekta jer bi bili uključeni u redovan rad doma zdravlja.
“Natalitet u Novom Sadu, kao osnovni pokazatelj pozitivnog prirodnog kretanja stanovništva, je nepovoljan. Naime, stopa nataliteta (broj rođene dece na 1.000 stanovnika) iznosi 11,6 odsto, što se tumači kao nepovoljna vrednost jer se povoljnom stopom smatraju vrednosti od 13 do 20 odsto. Prosečna starost majki pri rođenju deteta iznosila je za novosadsko područje 31,2 godine. Iako Novi Sad beleži skroman prirodni priraštaj, u celoj Vojvodini broj stanovnika se smanjuje – stopa prirodnog priraštaja je – 5,4 odsto”, kažu u domu zdravlja, povodom 15.maja, Međunarodni dan porodice.
Autor: 021.rs
Ostale vesti možete pročitati ovde.