Sporazum o saradnji Zajedničkog veća opština i Novog Sada

U Vukovaru su danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić potpisali Sporazum o saradnji, čime će, kako je rečeno, dodatno da se osnaže napori ove institucije u borbi za ravnopravan položaj srpske zajednice na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

– Ovaj Sporazum o saradnji predstavlja samo prvi deo formalizovanja zajedničkih ciljeva na kojima godinama radimo, a u pitanju je saradnja u oblasti obrazovanja, kulture, medija, informisanja, vere, sporta, ljudskih prava i privrede, sa jednim ciljem – da zajedno kreiramo bolji život – rekao je Vučević, koji je potpisivanju sporazuma prisustvovao kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sporazum je potpisan nakon svečane sednice kojom je obeležen Dan Zajedničkog veća, a Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu ocenio je da je saradnja Pokrajinske vlade sa Većem opština dobra i poručio da će Pokrajinska vlada nastaviti da čine sve kako bi uvek bila na usluzi ustanovama koje se bore za očuvanje srpskog identiteta, kulture, tradicije te zaštite srpskog naroda van granica Srbije. Prisutnima su se osim Vučevića, obratili predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, kao i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, a dodeljene su i plaketa i povelja Zajedničkog veća opština, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Vučević je preneo pozdrave i podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se, kako je rekao, bori za srpske nacionalne interese i koji nikada neće odustati od pružanja podrške i pomoći svojim sunarodinicma, gde god živeli. On je istakao da je cilj da se unapredi položaj svih onih koji žive van Srbije, kako bi mogli u punom kapacitetu da ostvaruju svoja ljudska i nacionalna prava i da jačaju institucije: “Želimo da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao Hrvati u Srbiji. U našim regionalnim i političkim prilikama uvek će biti otvorenih pitanja, toga smo svi svesni, ali ne treba odustajati od pokušaja da se rešavaju”, rekao je Vučević, te dodao da je zbog toga jednako važno jačanje institucija, poput Zajedničkog veća opština, kao i očuvanje ognjišta, porodica i srpskog imena i prezimena u Hrvatskoj.

Za nas, poručio je, ne postoji važniji interes od očuvanja mira i stabilnosti u ovom regionu i zato Srbija toliku energiju u to ulaže, istovremeno ne zaboravljajući na očuvanje sopstvenog identiteta: “Mi smo usmereni u budućnost, u koju idemo svi zajedno, vodeći dijalog, a ne monologe”. Vučević je podsetio na izbore za Evropski parlament koji će biti održani 26. maja, navodeći da je to šansa da srpska zajednica dobije svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

Ove godine priznanja Veća pripala su Đorđu Božiću za dugogodišnji doprinos srpskoj zajednici u oblasti sporta i Ansamblu narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara. Obeležavanju dana Zajedničkog veća opština prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici vlada Hrvatske i Srbije, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, te veliki broj predstavnika okruga, županija, opština i gradova, navedeno je u saopštenju Pokrajinske vlade.

Inače, Sporazum koji je danas potpisan, nastavak je bliske saradnje, odnosno razgovora započetih pre oko dva meseca kada je delegacija Novog Sada boravila u poseti Zajedničkom veću opština i Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj. Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Grada Novog Sada i Zajedničkog veća opština koji bi se odnosio na sve važne segmente za rad i delovanja Srba na istoku Hrvatske predložio jegradonačelnik Vučević i, kako je i planirano, svečano potpisivanje upriličeno je upravo na Dan Zajedničkog veća opština 23. maja, u okviru programa svečane akademije u Vukovaru.

Ostale vesti možete pročitati ovde.