Odrastanje uz umetnost u Galeriji Matice srpske

Galerija Matice srpske 1. jun tradicionalno posvećuje deci i mladima proslavom na Trgu galerija, obeležavajući tako dan kada je 1958. godine otvorena za javnost u zgradi na Trgu galerija. Već 61 godinu na Trgu, svojom otvorenošću prema svim uzrastima i kategorijama posetilaca, Galerija čini da kultura i umetnost postanu deo svakodnevnog života svih Novosađana. 

Kraj školske godine je ujedno i kraj još jedne sezone brojnih programa koje Galerija realizuje za decu različitog uzrasta – od beba, preko predškolaca i osnovaca do tinejdžera i srednjoškolaca. Protekla školska godina posebno je bila u znaku najmlađih jer su kroz programe Odrastanje uz umetnost – Beba u Galeriji, Moja umetnička avantura, Mala škola muzeologije i KULtura kroz Novi Sad deca i mladi na zanimljiv i kreativan način uživali u umetnosti i kulturi.

Priređivanjem proslave 1. juna na Trgu galerija Galerija Matice srpske ukazuje s jedne strane na važnost otvorenosti ustanova ka deci i mladima, a sa druge strane na značaj ovog trga kao važne kulturne tačke grada.

Program

11.00–11.30 sati, Velika sala Save Tekelije – koncert iznenađenja za bebe i roditelje, u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada

11.00–12.30 sati, plato ispred Galerije – kreativna radionica za decu Oživimo Trg galerija

12.00 sati, park ispred Galerije – otvaranje izložbe dečjih radova Moja umetnička avantura u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo”

12.30–13.00 sati, Velika sala Save Tekelije – koncert iznenađenja za bebe i roditelje, u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada

17.00 sati – vođenje mladih kroz izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti

Galerija Matice srpske realizovala je projekat Odrastanje uz umetnost – Beba u Galeriji. Galerija je otvorila svoja vrata najmlađim posetiocima i njihovim roditeljima, i pripremila za njih poseban program: koncerte za bebe svake prve subote u mesecu i dan za bebe – besplatan ulaz svakog utorka u Galeriju Matice srpske. Tokom godine održano je 14 koncerata za bebe i 32 dana posvećena najmlađima, u kojima je učestvovalo preko 3.500 roditelja s bebama. Poslednji koncert u sezoni – Koncert iznenađenja biće održan 1. juna, a novi program planiran je na jesen 2019. godine.

U periodu od oktobra 2018. do maja 2019. godine, u Galeriji je realizovan edukativni program Moja umetnička avantura. Otkrivamo Evropu kroz umetnička dela u kojem je učestvovalo oko 400 mališana iz vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”. U prostoru Stalne postavke Galerije Matice srpske i Dečje sobe, mališani su uz vođenje kustosa istraživali priče o putovanjima srpskih umetnika i posmatrajući odabrana umetnička dela, učili o državama Evrope, njihovima glavnima gradovima i zastavama, kao i njihovom vrednom kulturnom nasleđu. Nakon obilaska Galerije, mališani su u vrtićima svoja iskustva i doživljaje izrazili u likovnim radovima, koji će 1. juna biti predstavljeni na izložbi dečjih radova. U okviru otvaranja izložbe nastupiće dečji hor „Kolibrići” iz vrtića „Kolibri”.

Kao prateći deo edukativnog programa Moja umetnička avantura, svake subote održavane su kreativne radionice za decu uzrasta od 5 do 11 godina. Mališani su imali priliku da u radionicama saznaju šta sve čini kulturno nasleđe Engleske, Italije i Francuske kroz dela srpskih umetnika i umetnica, ali i da se upoznaju sa aktulenim izložbama Percepcije. Žena po meri društva?, Slike velikih formata – svedočanstva epoha i Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti. Za kraj ovogodišnjeg programa deca će dati svoj doprinos ulepšavanju Trga galerija tako što će ga oživeti bojama i svojim malim umetničkim delima.

Zahvaljujući projektima Mala škola muzeologije i KULtura kroz Novi Sad, koji su realizovani uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021″ kroz program Publika u fokusu, srednjoškolaci su bili redovni posetioci i aktivni učesnici u kreiranju programa u Galeriji Matice srpske. Kruna ovih aktivnosti su izložba Mladi biraju održana početkom godine i vodič KULtura kroz Novi Sad koji će biti publikovan krajem juna. U subotu 1. juna mladi će iz svog ugla tumačiti aktuelnu izložbu Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti i posetiocima predstaviti kako oni vide umetnost i kulturu.

Programi su realizovani zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Fondaciji „Novi Sad 2021″ i Vojvođanskoj banci – OTP grupa.

rtv.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.