GRADONAČELNIK VUČEVIĆ U POSETI SANKT PETERBURGU

U našem obostranom interesu, i Grada Novog Sada i administracije Petrogradskog okruga Sankt Peterburga, je da obnovimo i intenziviramo saradnju koja je formalizovana sporazumom iz 2005. godine, posebno u oblastima obrazovanja, zdravstva, kulture, digitalizacije i implementacije sistema „pametan grad“. Nesporno je da je srpsko – rusko prijateljstvo čvrsto utemeljeno, ali naš zadatak je da uvek idemo korak dalje – poručio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, nakon sastanka sa šefom administracije Petrogradskog okruga Sankt Peterburga Ivanom Aleksandrovičem Gromovim.

Sastanku koji je održan u Sankt Peterburgu, prisustvovali su i članovi Komiteta za spoljne poslove. Zaključeno je da postoji mnogo zajedničkih tema na kojima će se insistirati u daljem razvoju bilateralne saradnje, ali i razmene iskustava, posebno kada je u pitanju funkcionisanje stambenih i komunalnih usluga, gradske infrastrukture i sistema reciklaže otpada, ali i rada softversko – hardverskog kompleksa „pametan grad“. Takođe, velika pažnja u daljoj saradnji biće usmerena i na sprovođenje zajedničkih projekata u oblasti kulturne razmene. Gradonačelnik Novog Sada predstavio je i projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021. godine, u okviru kojeg će biti promovisane i kultura i tradicija slovenskih naroda. Održavanje kulturnih manifestacija za decu, kako bi se upoznali sa istorijom, kulturom i tradicijom dva grada, zatim, naučno – praktične konferencije za učenike, Festival nacionalnih kultura, Međunarodni omladinski festival muzičkih performansi i mjuzikla, kao i Petrogradski obrazovni forum, samo su neki od projekata koje će uskoro zajedno realizovati Grad Novi Sad i administracija Petrogradskog okruga Sankt Peterburga.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je sa rukovodstvom Petrogradskog rejona, kao jednim od najznačajnijih istorijskih i kulturnih rejona u celoj Rusiji, ali i značajnim privrednim centrom, razgovarao i o perspektivama ekonomske saradnje, pogodnostima za investiranje u Novom Sadu, saradnji u IT sektoru koji ima veliki potencijal. Pored tradicionalno dobrih odnosa dva naroda, snažnih diplomatskih i političkih veza između Srbije i Ruske federacije, značajna karika u povezivanju Grada Novog Sada i Petrogradskog okruga Sankt Peterburga je jedan od najvećih energetskih sistema u Evropi, kompanija „NIS – Gaspromnjeft“.

Sastanku sa predstavnicima administracije Petrogradskog okruga Sankt Peterburga prisustvovao je i Vadim Valentinovič Smirnov, zamenik generalnog direktora za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije „Naftna industrija Srbije“a.d.

Novi Sad, 30. maj 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.