DODELjENI UGOVORI STIPENDISTIMA FONDA ZA MLADE TALENTE SA UNIVERZITETA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, koji je i predsednik Fonda za mlade talente Republike Srbije, i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem prisustvovao dodeli Ugovora o stipendiranju stipendistima Fonda za mlade talente sa Univerziteta u Novom Sadu. Oni su uručili Ugovore studentima koji su tokom školovanja ostvarili prosečnu ocenu 10,00.

– Čestitam vam na ovim stipendijama, koje ste zaslužili vašim radom, posvećenošću i talentom i koje predstavljaju svojevrsnu podršku države za vaša postignuća. Obradovalo nas je saznanje da je ove godine u pitanju rekordni broj stipendista u Novom Sadu, i to je pohvalno, jer znači da država ima više para i može više da ulaže u budućnost Srbije, a istovremeno znači i da imamo sve veći broj mladih, talentovanih stručnjaka u zemlji. Pored svega što država radi za vas, čini se da uvek može bolje i mi se trudimo da stvorimo najbolje uslove za sve, međutim, svedoci smo toga da mladi odlaze iz zemlje. Zato upućujem apel, a istovremeno i vapaj, molbu, odnosno iskrenu želju da ostanete da živite i radite u Srbiji. Videli ste da smo uredili Kampus, grade se novi tržni centri, bulevari i novi mostovi, ali nama to ništa ne vredi, ako vi – naša deca, naši unuci, ne živite u Srbiji. Nama prazni objekti ne trebaju. Ni najbolji klinički centri, ni najbolji naučno-tehnološki park, ni nova industrijska zona nam ne vredi ako nema naroda. Dragi studenti, Srbija ne može da napreduje, ne mogu da rastu plate ni životni standard građana, ako svi vi ili većina vas sutra odluči da za adresu izabere neku drugu državu. Ko god od vas stipendista, bude našao motiv i imao želju da ostane ovde ili da se nakon nekog perioda vrati u Srbiju, svojoj zemlji će uzvratiti radom. Bez vas i bez vašeg ostanka i rada ovde, u Srbiji nema budućnosti. Ne trebaju nam ni evropske titule mladih ni kulture, jer ste vi naše titule. Titule smo dobili zato što imamo vas. Grad Novi Sad će se zajedno sa Pokrajinskom vladom i Republikom truditi da vam pruži što bolje uslove za studiranje, rad i život, jer nam je zajednički cilj da živite i radite u jakoj i snažnoj Srbiji – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. Ministar omladine i sporta i predsednik Fonda za mlade talente Vanja Udovičić rekao je da resorno ministarstvo nastoji da svake godine povećava broj studentskih i učeničkih stipendija koje se dodeljuju, što govori o strateškom ulaganju države u mlade ljude.

– Danas vas je u ovoj zgradi Rektorata skoro četiri stotine najboljih među najboljima i znajte da se ta energija znanja, upornosti, istrajnosti i uspeha snažno oseti. Čestitam vam na velikom uspehu, a vi najbolje znate koliko ste toga uložili da biste sada primili ovu stipendiju. Zahvaljujem se vama, ali i vašoj podršci koju ste imali kroz proces obrazovanja, a to su porodica, prijatelji, profesori i svi oni koji su pomogli da budete naša intelektualna budućnost. Posebno bih se zahvalio Pokrajinskoj vladi i Gradu Novom Sadu koji su na listu prioriteta stavili obrazovanje – rekao je Vanja Udovičić. Fond za mlade talente Republike Srbije „Dositej“ dodelio je 393 ugovora za stipendiranje najboljih stipendista republičkog Fonda za mlade talente sa Univerziteta u Novom Sadu za osnovne, integrisane i master akademske studije, čija je vrednost oko 118 miliona dinara.

– Pokrajinska vlada nastaviće sa maksimalnom podrškom Univerzitetu u Novom Sadu i vama-stipendistima, i svim mladim i darovitim ljudima koji čine elitu i Univerziteta i našeg društva u celini – istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. U ime studenata obratila se Nikolina Tomić i rekla da je obrazovanje najmoćnije oružje koje može da menja svet, i da su dobijanjem ove stipendije, ona i njene kolege podstaknuti da rade još više, jer su njihovi rad i trud prepoznati. Vlada Republike Srbije je osnovala Fond za mlade talente, a otkad je pod okriljem Ministarstva omladine i sporta, Fond svojim radom potvrđuje opredeljenost države da se kontinuirano ulaže u mlade ljude. Fond na godišnjem nivou nagrađuje blizu 3.500 učenika srednjih škola i studenata, a u tu svrhu je do sada uloženo preko 7,5 milijardi dinara.

Novi Sad, 4. jun 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.