ODRŽANA BAJRAMSKA SOFRA U NOVOM SADU

Bajramska sofra, povodom Ramazanskog Bajrama, održana je 11. put u centru Novog Sada, a u pešačkoj zoni na uglu Ulice Modene i Zmaj Jovine ulice okupio se veliki broj građana koji su uživli u „Ulici otvorenog srca“. Islamska zajednica Srbije-Muftijstvo vojvođansko, Medžlis IZ bački i udruženje ”NUR-Svetlost”, uz podršku udruženja Matice Albanaca Srbije, AP Vojvodine, Grada Novog Sada i Kulturnog centra Novog Sada, tradicionalno organizuju tu svečanost kako bi zajedno sa sugrađanima obeležili jedan od najznačajnijih islamskih praznika.

– Više i ne brojimo koja je po redu ovo manifestacija, jer je bajramska sofra u Novom Sadu postala neizostavni deo duha grada. Tradicionalno, još jednom, pokazujemo koliko je Novi Sad veliki i širok, kako prima u svoje okrilje sve ljude bez obzira na nacionalnost i veroispovest, i kako je lako postati deo novosadskog kolorita različitosti. Zadovoljan sam i zahvalan što se tradicionalno, u prijateljskoj i svečarskoj atmosferi, organizuje ova bajramska sofra, pre svega zaslugom muftije Ziljkića i svih ljudi koji učestvuju u oranizaciji. Ovo je poruka svima da će u Novom Sadu sloga uvek biti jača od podela i mržnje. Svi oni koji misle da su velike patriote i zaštitnici Novog Sada ako razbijaju izloge pekara po gradu, veoma greše, jer se vandalizmom i mržnjom neće ni malo poboljšati život Srba na Kosovu i Metohiji. Ima mnogo lepših načina da se pokaže ljubav i poštovanje prema našem gradu i Srbiji, kao što je uostalom i sudelovanje u ovoj manifestaciji – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vojvođanski muftija Muhamed Ziljkić istakao je da muslimani tradicionalno obeležavaju ovaj praznik bajramskim soframa u svojim domovima, a da je ideja o manifestaciji pre više od deceniju, bila da se bajramska sofra obeležava u centru grada, kako bi se radost praznika podele sa svim sugrađanima.

– Zahvaljujem se u ime svih muslimana Novog Sada i Vojvodine i celokupne islamske zajednice našem velikom prijatelju, gradonačelniku Vučeviću, na nesebičnoj podršci koju nam godinama nesebično pruža u svakom trenutku. Nadam se da ćemo još dugo slati ovu lepu poruku iz Novog Sada u svet – rekao je muftija Muhamed Ziljkić.

Bajramskoj sofri u Novom Sadu prisustvovale su brojne ugledne ličnosti, a pored trpeze tradicionalnih specijaliteta poput mantija, baklava i pita, upriličen je i bogat kulturni program .

Novi Sad, 5. jun 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.