Obeleženo 170 godina od najtragičnijeg bombardovanja u istoriji Novog Sada

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, zajedno sa učenicima OŠ “Jovan Popović” zasadili su “drvo sećanja” u Dunavskom parku, javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Tim činom počela je realizacija programa obeležavanja 170 godina od bombardovanja Novog Sada tokom revolucije 1848/49. godine koje organizuje Udruženje građana ”Dunavska sonata”.

– Danas se sećamo velikog stradanja Novog Sada u drugoj godini revolucije 1848/49. godine, kada je naš grad pretrpeo najveće bombardovanje u svojoj istoriji, sa ogromnim ljudskim gubicima. Novi Sad je prošao trnovitu stazu svog razvoja, ali naši preci su uvek znali kako da se bore za budućnost. Hvala svima koji danas obeležavaju ovaj datum, a među njima su Arhiv grada Novog Sada, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Кulturni centar Novog Sada i Кulturni centar Rumenka – naglasio je Rožić.

Dragana Milošević je podsetila na to da su tokom bombardovanja 1849. godine porušeni brojni objekti i uništeni arhivski dokumenti, kao i kulturno nasleđe.

– Grad se posle toga izdigao iz pepela i izgradio. Sadnjom ovog drveta kestena, šaljemo zajedničku poruku mira i slobode, ali i da se nikada ne zaboravi zločin tog 12. juna 1849. godine – rekla je Dragana Milošević.

Predstavnica Udruženja građana ”Dunavska sonata” Milica Trifunov istakla je da u novijoj istoriji Evrope nijedan grad nije preživeo razaranje takvih razmera, a da je taj događaj skoro izbrisan iz kolektivnog sećanja.

– Dužni smo da se setimo stradanja naših predaka u stravičnom bombardovanju, ali i napora koje su njihovi naslednici uložili da Novi Sad bude izgrađen i postane ono što je danas. Ovo je grad u kojem se neguju mir, tolerancija i kultura, i na to smo i hteli da skrenemo pažnju – izjavila je Milica Trifunov i dodala da će brošura sa osnovnim informacijama o bombardovanju 1849. godine, koja je štampana i na srpskom i na engleskom jeziku, biti deljena građanima i turistima u Novom Sadu.

Nakon sadnje drveta, na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice, kod zgrade u čijem dvorišnom zidu još stoji neeksplodirano đule iz 1849. godine, otvorena je izložba “Novi Sad grad feniks”. Istovremeno je u novosadskim školama održan javni čas na kojem su đacima predočene činjenice u vezi s revolucijom 1848/49. Ova godišnjica biće obeležavana do kraja godine različitim aktivnostima u kojima će učestvovati 400 učenika i umetnika, navodi se na kraju saopštenja iz Kabineta gradonačelnika.

Ostale vesti možete pročitati ovde.