PRIVODE SE KRAJU RADOVI U ULICI BATE BRKIĆA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je radove koji se od kraja prošle godine izvode na produžetku Ulice Bate Brkića na Novom naselju. Ulica Bate Brkića, koja spada u primarnu mrežu saobraćajnica, izgrađena je u kompletnom profilu na deonici od Bulevara vojvode Stepe do Bulevara Jovana Dučića. Sada se gradi saobraćajnica bulevarskog tipa, od Bulevara Jovana Dučića do Futoškog puta, širine 40 metara i dužine 550 metara.

– Zadovoljan sam što je ova investicija blizu završetka. Pretvaramo Ulicu Bate Brkića u bulevar i za oko mesec i po dana ćemo imati u potpunosti realizovanu investiciju vrednu 870 miliona dinara. Spajamo Futošku ulicu i Bulevar Jovana Dučića, dok isti bulevar spajamo prema Ulici Dragoslava Srejovića, odnosno pravimo novi ulazno-izlazni pravac prema Veterniku i time rasterećujemo i regionalni put Bačka Palanka-Novi Sad. To je jedna od značajnijih investicija u gradu u ovom periodu, ali nije jedina na Novom naselju. Istovremeno, radimo i rekonstrukciju OŠ „Prva vojvođanska brigada“, a krajem aprila započeli smo izgradnju novog parka na potezu između Novog naselja i Detelinare, uz Bulevar Evrope u vrednosti od 140 miliona dinara.

Takođe, uloženo je u izgradnju nove kulturne stanice Novo naselje i nastavljemo blokovsko uređenje. Ove godine će se raditi Ulica Stevana Hristića, a dobra vest je da nam je juče Pokrajinska vlada odobrila oko deset miliona dinara za projektovanje potrebnih radova u OŠ „Miloš Crnjanski“. Ima ovde još izazova na koje treba adekvatno odgovoriti, pre svega rešiti problem parcele na kojoj je od strane privatnih investitora bio predviđen bazen, a gde je već godinama ruglo. Zatim, aktuelno je i pitanje socijalno ugroženih porodica u poluurušenim objektima duž Ulice Bate Brkića, na čijem se rešavanju aktivno radi.

Naime, te objekte su već otkupili privatni investitori, a neke od objekata koji nisu predviđeni za stambenu izgradnju otkupiće Grad. Nastavićemo da radimo na unapređenju uslova za život građana i nastojaćemo da zajedno sa njima, uz skladu sa potrebama i željama, ravnomerno razvijamo, kako infrastrukturu, tako i kulturnu ponudu i sve druge aspekte funkcionisanja grada – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. Glavna saobraćajnica imaće dve kolovozne, sa po dve saobraćajne trake po smeru, širine tri metra, razdelno ostrvo, obostrane pešačke i biciklističke staze širine tri metra, zeleni pojas i po dva autobuska stajališta za svaki smer kretanja.

Takođe, izvode se radovi i u Ulicama Anđe Ranković i Antuna Urbana, a u pitanju su radovi na kolovozu, parkingu, pešačkim stazama i kružnoj raskrsnici na ukrštanju ulica Anđe Ranković i Braće Dronjak. Raskrsnica tih ulica će biti trokraka, sa obeleženim pešačkim prelazima, a osim putne infrastrukture, u okviru ove investicije izgrađena je i vodovodna mreža, kanalizacioni kolektor i javno osvetljenje i planirano je i hortikulturno uređenje.

Time će se na još jednom mestu povezati Novo naselje sa Futoškim putem i rasteretiti glavne saobraćajnice na Novom naselju, a pogotovo vrlo frekventna raskrsnica Bulevara Jovana Dučića i Bulevara Slobodana Jovanovića. Takođe, rešava se jedan od najvećih komunalnih problema u tom delu grada, a to je višedecenijski problem neuređenog i zapuštenog naselja poznatog pod imenom Tozinovac ili Mali Satelit. U toku je izrada projektne dokumentacije saobraćajnih površina, vodovoda, kanalizacije i javnog osvetljenja u bloku ograničenom ulicama Bate Brkića, Anđe Ranković, Stevana Hristića i Braće Dronjak. Izvođač radova je „Put-Invest“, vrednost izgradnje je 370 miliona dinara, dok je za projektnu dokumentaciju i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u budžetu Grada od 2013. godine do sada izdvojeno 494 miliona dinara, dakle ukupno je investirano oko 870 miliona dinara. Rok za završetak radova je početak avgusta ove godine, a prema planiranoj dinamici, završetak radova se očekuje i pre ugovorenog roka.

Novi Sad, 20. jun 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.