GRADONAČELNIK PRISUSTVOVAO FESTIVALU „ZLATÁ BRÁNA“ U KISAČU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je 26. dečjem folklornom festivalu “Zlatá brána“ koji je organizovao Kulturno informativni centar “Kisač’“ i koji je održan od 21. do 23. juna. Manifestacija “Zlatá brána“ je festival dečjih igara, pesama, muzike i folklora, a kao takav svake godine okuplja više od hiljadu učesnika iz svih slovačkih mesta u Srbiji, kao i goste iz inostranstva.

– Festival “Zlatá brána“ u Kisaču je još jedna potvrda koliko smo mi u toj nacionalnoj raznolikosti jedinstveni kao grad. Sve te različitosti, od jezika i nošnje, do verskih običaja, predstavljaju unikatan kolorit Novog Sada i Vojvodine, a time cele države Srbije i na to smo ponosni. Na ovom području je prisutno vekovno utemeljenje suživota i dobrih odnosa Srba, Rumuna, Mađara, Rusina, Hrvata, Roma i svih onih koji žive ovde jedni sa drugima, a ne samo jedni pored drugih. Mi i kada ne govorimo istim jezicima, odlično se razumemo i to je nešto što smo nasledili i što moramo sa pažnjom da prenesmo budućim generacijama. Ovaj Festival predstavlja lep prikaz svega onoga što krasi slovačku zajednicu i njene običaje. Očuvanje nacionalnog identiteta Slovaka je neophodno za kulturno očuvanje identiteta cele Srbije. Ponosan sam što smo u našim različitostima toliko jedinstveni. Kultura je definitivno aksiom razvoja Novog Sada i ne smemo se zaustaviti sa intenzivnim ulaganjima u kulturne sadržaje i nakon 2021. godine, jer imamo šansu da se trajno pozicioniramo kao lider u regionu na tom polju i kada ne budemo više Evropska prestonica kulture – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i podsetio da je u Kisaču kompletno uređen Kulturni centar „Kisač“, da se radi na završetku uređenja Kluba penzionera, a da će uslediti i radovi na kanaliaciji.

U okviru trodnevnog programa 26. Dečjeg festivala folklora upriličena je izložba dečjih umetničkih radova u Predškolskoj ustanovi „Lienka“, dok je u Osnovnoj školi „Ljudovit Štur“ otvorena izložba poštanskih maraka članova filatelističkog udruženja iz Kisača i iz Udruženja filatelista Bački Petrovac. Takođe, održana je i lutkarska predstava „Kaimova avantura“ u izvođenju članova pozorišta „Galerija“ iz grada Nove Mesto nad Vahom iz Slovačke, dok je u Kulturnom centru „Kisač“ otvorena izložba „Slovačke lepote“, u organizaciji KC „Kisač“. Poslednjeg dana festivala održan je i koncert dečjeg folklornog ansambla iz Slovačke, kao i gala koncert folklornih ansambala.

Temelji festivala postavljeni su još 1993. godine kada su žitelji Kisača proslavljali 220 godina od dolaska Slovaka u to naselje, a njegovi utemeljivači su istakli kao ciljeve druženje dece posredstvom pesme i igre, razmenu iskustva stručnjaka i pedagoga, podsticanje sakupljačke delatnosti, zajedničku analizu i ocenu festivala, kao i stručno usmeravanje početnika putem seminara i predavanja.

Novi Sad, 23. jun 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.