Odbornici o većim kaznama za neodgovorne investitore i vlasnike kućnih ljubimaca

Odbornici Skupštine grada danas raspravljaju o rebalansu budžetu, ali i nizu drugih stavki sa dnevnog reda.

Rebalansom budžeta predviđena je raspodela preostalog suficita iz prošle godine od 2,6 milijardi dinara. Prema odluci o rebalansu, budžet grada će sa novim suficitom iznositi 29.4 milijarde dinara. Najveći deo suficita koji će se preraspodeliti odlazi na kupovinu autobusa za Gradsko saobraćajno preduzeće “Novi Sad”. Predviđena je kupovina 20 zglobnih i 30 solo autobusa. Na šta još odlazi novac iz gradske kase možete da pročitate OVDE.
Skupštinska većina danas će usvojiti i izmene Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, po kojima će investitor za svako neobezbeđeno parking mesto prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata, umesto 200.000, morati da plati dva miliona dinara. U obrazloženju se kaže da se ove izmene donose jer se u Novom Sadu povećava broj automobila i pojedini investitori zanemaruju obavezu da obezbede parking ili garažna mesta na svakih 70 kvadrata, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU.
Izmene još jedne odluke privukle su pažnju javnosti, pogotovo vlasnika pasa i mačaka. Izmenama Odluke o držanju domaćih životinja predviđene su veće kazne za vođenje pasa i mačaka bez povoca, nečišćenje izmeta sa javnih površina, a novina je da vlasnici moraju sa sobom da imaju pasoš ljubimca kojeg izvode u šetnju. Kazne za nesavesne građane se povećavaju na 25.000 dinara. Međutim, iz Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS poručuju da su u pitanju populističke izmene, te da se ne rešavaju suštinski problemi. Više o tome OVDE.
Osim navedenog, pred odbornicima će se naći i niz drugih stavki. Govoriće se o izveštajima o poslovanju Spensa, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, Turističke organizacije Novog Sada, Gradske biblioteke, Istorijskog arhiva…
Tu je i predlog odluke o prihvatanju izmirenja neizmirenih obaveza zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Grad Novi Sad, ali i donošenje mera za unapređenje života u Ledincima i Starim Ledincima.
Autor: 021.rs
Ostale vesti možete pročitati ovde.