U Novom Sadu oko 700 stanova koji se izdaju “na dan”, samo polovina prijavljena

U Novom Sadu kategorizovano je 368 objekata u kojima se pružaju usluge smeštaja u domaćoj radinosti, odnosno koji se izdaju po principu “stan na dan”, pokazuju podaci Gradske uprave za privredu.

Međutim, kako se može videti na raznim sajtovima za rezervacije i oglašavanje, broj takvih objekata je daleko veći. Tako na sajtu Booking.com u ponudi ima 283 objekta, na stranici Airbnb 306, a putem Građanskog oglasnika nudi se oko 200 stanova za kratkoročno izdavanje. Takođe, mnogi vlasnici odlučili su se da izdaju svoje stanove posredstvom agencija za nekretnine.
Cena noćenja za dve osobe u proseku iznosi 60 evra, ali se mogu pronaći i niže i više cene, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti stana. Takođe, mnogi vlasnici ovih nekretnina drastično podižu cene za vreme Exit-a, pa se tako može desiti da se stan od 35 kvadrata izdaje za 260 evra.
Po nekim procenama, u Novom Sadu ima oko 700 stanova koji se izdaju na ovaj način, a samo polovina njih je registrovana, odnosno ne radi “na crno”. Ova situacija uskoro bi trebalo da se promeni, početkom primene izmena Zakona o porezu na dohodak građana koji propisuje plaćanje paušalnog poreza na objekte koji se izdaju.
Paušalni porez obračunavaće se na osnovu nekoliko parametara – pet odsto prosečne bruto zarade ostvarene u godini koja prethodi godini u kojoj se porez obračunava, pomnožen brojem kreveta i koeficijentom turističkog mesta. Paušalno će se plaćati i boravišna taksa koja po osobi iznosi 130 dinara na dan.
Trenutno u Srbiji ima četiri kategorije i 14 kategorisanih turističkih mesta, a koeficijent za prvu kategoriju biće najviši. Dok će porez u mestima koja nisu kategorisana ili su u trećoj ili četvrtoj kategoriji biti povoljan za vlasnike stanova, za one u Novom Sadu gde je ovaj biznis veoma razvijen, biće skuplje.
Ipak, kako se porez plaća na godišnjem nivou, a mesečni prihod od ovog biznisa može iznositi oko 1.000 evra, vlasnicima zakonska novina ne bi trebalo da predstavlja veliki problem niti da utiče na povećanje cena za goste.
Vlasnici stanova sa kojima smo razgovarali rekli su za 021 da plaćanje poreza uglavnom ne predstavlja problem, kao i da ne planiraju da podignu cene, osim ako ne dođe do nekih većih promena. Jedino što vide kao problematično je što još uvek nije sasvim jasno kako će plaćanje i izračunavanje poreza funkcionisati.
“Ja sam zvala jednu agenciju koja se bavi time, čak ni oni nisu upoznati kako će to od 1. jula da ide, ali po nekoj njihovoj računici to je po krevetu oko 3.500 dinara godišnje. Možda će biti koji dinar više ili manje, ali to je na godišnjem nivou i za naš posao ne čini veliku razliku. Konkretnije informacije nisam dobila čak ni u Poreskoj upravi”, objašnjava jedna vlasnica stana u Novom Sadu koja se već neko vreme bavi kratkoročnim izdavanjem.
U međuvremenu, kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, Odsek za kontrolu trgovine i turizma, već neko vreme obavlja preventivni inspekcijski nadzor i informiše o izmenama propisa.
Ipak, nisu svi sigurni u efikasnost novih propisa. Aleksandar Seničić, generalni sekretar JUTA-e, rekao je ranije, kada je najavljeno oporezivanje, da nema potrebe za novim porezima pošto već imamo regulativu, pa oni koji rade regularno već plaćaju poreze, ali da je neophodno da se zapreti ozbiljnim sankcijama onima koji rade na crno.
“Imamo akciju turističke inspekcije i neki prestupnici su uhvaćeni, ali rad na crno je dominantan način poslovanja. To je problem i u drugim zemljama”, ocenio je Seničić.
Vlasnici koji izdaju ove stanove goste će ubuduće moći da prijave elektronskim putem bez odlaska u MUP, što im je do sada bila obaveza.
Autor: Dragana Prica Kovačević / 021.rs