POTPISAN UGOVOR O KONCESIJI IZMEĐU GRADA NOVOG SADA I APOTEKE “BENU”

Na osnovu Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, Grad Novi Sad koga zastupa gradonačelnik Miloš Vučević i zdravstvena ustanova Apoteka „BENU“ Beograd koju zastupaju generalni direktor Dejan Aleksov i zamenik generalnog direktora Zorica Mališić potpisali su Ugovor o koncesiji za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji Grada Novog Sada. Ugovor je potpisan u prisustvu zamenice predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo Republike Srbije Andrijane Jovanović. Na svečanoj ceremoniji potpisan je Ugovor o davanju pod koncesiju 28 gradskih apoteka na upravljanje kompaniji „BENU“ na period od 15 godina, što znači da će dosadašnje gradske apoteke dobiti novi, moderniji izgled i bogatiju ponudu.

– Veoma smo zadovoljni što smo uspešno završili jedan veliki posao i što smo pokazali da stvari mogu da se menjaju i bez optimističnih prognoza na samom početku procesa. Čestitam i želim uspeh koncesionaru, velikoj kompaniji „BENU“. Ponosni smo što je tako velika i renomirana kompanija odabrala novosadske apoteke za sledeću fazu poslovnih poduhvata u našoj državi. Dobili smo dobrog partnera, koncesionara koji je društveno odgovoran, sa velikim kapitalom i znanjem. Apoteke koje su predmet koncesije će nastaviti da rade u modernijem ruhu, a u mnogima od njih će raditi ljudi do sada zaposleni u gradskoj apoteci. Upravo su oni izdržali veliki teret i njima dugujemo zahvalnost što je sve uspešno okončano. Ovo je pre svega pobeda svih zaposlenih u Apoteci „Novi Sad“. Bez njihove podrške mi ne bismo mogli da stvaramo uslove za pripremu konkursa, ni da dobijemo ovako dobrog i pouzdanog partnera. Ovo je prvi put u Srbiji da se na ovakav način rešava pitanje državnih apoteka. Nismo hteli da dajemo u zakup samo prostor, već da na strateški i zakonit način rešimo jedan veliki problem i pomognemo zaposlenima, poveriocima i Gradu. Dolazak ovakvih kompanija potvrđuje da je Novi Sad dobro mesto za razvoj poslovanja i da je na mapi investicija ucrtan kao grad u koji treba doći i gde se isplati investirati. Od koncesionara smo dobili veću ponudu od naše početne cene, tako da će Grad inkasirati preko pola milijarde dinara od velike kompanije koja je preuzela 46 zaposlenih i zadržala mrežu apoteka – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. Zdravstvena ustanova „BENU“ je najveći lanac apoteka u Srbiji i deo je velike međunarodne kompanije „PHOENIX“ iz Nemačke koja u svom sastavu ima preko 2400 apoteka u 14 evropskih zemalja. Direktor „BENU“ apoteka Dejan Aleksov zahvalio se gradonačelniku Vučeviću i timu Gradske uprave Novog Sada koji je radio na realizaciji tog kompleksnog poduhvata i izrazio nadu da će i drugi gradovi krenuti stopama Novog Sada. On je naglasio da će ta saradnja pre svega doprineti unapređenju sistema zdravstvene zaštite Novosađana.

 

-Ovo je prvi koncesioni odnos koji smo ostvarili sa državnim apotekama i zbog toga smo veoma zahvalni vlastima Novog Sada, na njihovoj dalekovidosti i delotvornosti. Sigurni smo da ćemo opravdati poverenje koje nam je dato. Nakon što današnji ugovor stupi na snagu, građani Novog Sada će dobiti zdravstvenu uslugu u oblasti farmacije na najvišem mogućem evropskom nivou, na dobro poznatim lokacijama u gradu – rekao je Dejan Aleksov. Zamenica predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo Republike Srbije Andrijana Jovanović izjavila je da su sjajna saradnja, znanje i ogroman uložen trud gradonačelnika i kompletnog tima Grada Novog Sada u proteklom periodu doveli do realizacije izuzetno značajnog projekta, ne samo za Grad, već i za državu. – Ovo je prvi projekat javno-privatnog partnerstva koji nudi celovito rešenje za sve državne apoteke. U našem fokusu je uvek očuvanje javnog interesa, a cilj je da privatni partner pruža uslugu građanima još kvaltetnije i bolje. Nadam se da će i druge lokalne samouprave krenuti stopama Novog Sada i da ćemo videti još mnogo lepih primera koncesija i javno-privatnog partnerstva -izjavila je Andrijana Jovanović.

Novi Sad, 28. jun 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.