Kulturnim stanicama protiv palanačkog duha

Ideja da Svilaru pretvorimo u jednu kulturnu stanicu, suštinski da je oplemenimo i damo joj novi sjaj došla je od građana iz Udruženja “Almašani. To je jedna lokalna ideja, a grad je samo imao snage i mogućnosti da to sprovede. Danas Almaški kraj ima ustanovu kulturnih dešavanja i nije samo uopropašćena ili zatvorena fabrika i mesto od kojeg su ljudi bežali”, rekao je u emisiji RTV-a “Grad i mi” gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 

Vučević dodaje: “Biće klaster almaškog života, ali hoću da sačekam i Kožaru”.

Od otvaranja Kulturne stanice Svilara održano je više od 250 događaja i posetilo ju je 12.000 ljudi, a na pitanje kako se sve to organizuje Vučević kaže:

“Lako, nađete kreativne ljude i date im da upravljuju.”

Gradonačelnik je uputio i ključnu poruku investitorima da neće biti dozvoljeno menjanje namena susednih objekata i zidanje zgrada, jer kako kaže: “Čuvamo kulturni klaster almaškog kraja.”

“Verujem da ćemo dobiti podršku od Vlade i da ćemo posle petrovaradinskog podgrađa dobiti drugo zaštićeno područje, Almaški kraj…To nam daje mogućnost da još više investiramo”, rekao je i gradonačenik i dodao da je siguran da će ovaj deo grada imati i veliki broj turističkih atrakcija.

“Ponosan sam na ono što smo ovde uradili i ovo je pobeda lokalne zajednice”, ističe gradonačelnik.

Što se tiče Kineske četvrti, gradonačelnik kaže da je to velika investicija za koju je, uz podršku Vlade, izdvojeno 250 miliona dinara, kao i da je još 400 miliona opredeljeno za nove objekte. Kako je najavio, dobar deo će biti završen 2021. godine.

“Ovde će biti sedište najvećeg broja i nevladinih organizicija, kulturnih poslanika, Studentskog kulturnog centra, OPENSA, Egzita i drugih umetnika. Po prvi put će na jednom mestu biti objedinjeni i imaće najbolje uslove za rad”, kaže Vučević.

“Kineska četvrt ima da pulsira od života i da odiše novom snagom”, nadahnuto je rekao gradonačelnik i dodao da će Kineska četvrt biti “grad u gradu”.

Sledeće godine, kako je najavio gradonačenik, Novosađane očekuje i Kulturna stanica na Klisi, koja će se nalaziti na mestu stare Mesne zajednice.

Projekat je završen i vredan je 70 miliona dinara, a Vučević veruje da će se uskoro početi i sa izgradnjom.

Ipak, kako je najavio, najveća kulturna stanica u Novom Sadu biće na Novom Naselju i trenutno je u fazi je pripreme.

Za svoju funkciju gradonačelnika Vučević kaže: “Dokle god budem ovo radio, neću da dozvolim da pobedi palanački duh i da se zaustavi razvoj Novog Sada.”

Ostale vesti možete pročitati ovde.