GRADONAČELNIK OBIŠAO BEGEČ U KOJEM SE GRADI PREČISTAČ OTPADNIH VODA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je radove na izgradnji prečistača otpadnih voda u naselju Begeč. Izgradnjom prečistača biće omogućeno da ranije izgrađena kanalizaciona mreža bude dovedena u funkcionalno stanje, čime se rešava jedan od najkrupnijih komunalnih problema u ovom naselju, a takođe se doprinosi očuvanju životne sredine jer se sprečava zagađenje zemljišta i podzemnih voda.

– U toku su radovi na izgradnji centralnog prečistača za kanalizacionu mrežu za naselje Begeč. Nakon Kovilja, Rumenke i Stepanovićeva, kompletiramo komunalnu infrastrukturu i u ovom prigradskom naselju, u jednom od najstarijih naseljenih mesta na teritoriji grada. U njemu do sada nije bilo rešeno pitanje kanalizacije i s pravom su građani Begeča stavljali to kao prioritet svih infrastrukturnih investicija. Stoga je Grad Novi Sad u budžetu izdvojio ukupno 217 miliona dinara za sve radove oko prečistača sa pristupnim saobraćajnicama. Krajem oktobra mi ćemo imati kompletno završen prestič za kanalizaciju za Begeč. On je po kapacitetu dovoljan da primi 4000 priključaka, a to je i više nego što ih trenutno ima u selu. Kada to završimo, predajemo ga na upravljanje JKP „Vodovod i kanalizacija“ i kreću da se rade kućni priključci, tako da konačno više nećemo imati septičke jame u Begeču, nego kanalizaciju. Pored ove investicije, oko 30 miliona se investira u ostale segmente koje Grad radi u Begeču, a u prethodnih šest, sedam godina, u Begeč je investirano oko pola milijarde dinara. Ako Grad bude imao podršku Mesne zajednice Begeč i Begečana, spremni smo da investiramo 200 miliona dinara za vodovod u Begeču, pošto je on jedini koji je van sistema gradskog vodovoda. S obzirom na to da često imamo izveštaje da je neispravna voda, da postoji problem sa održavanjem vodovodne mreže, Grad je spreman da investira u bunare i u vodovod, a najvažnije je da ta investicija neće povećati cenu vode Begečanima. Zato je potrebna podrška lokalne zajednice, a ne gledanje ličnih interesa koji samo štete meštanima i davanje lažnih obećanja koja sprečavaju napredak i razvoj celog Begeča – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da se tom investicijom još jednom potvrđuje opredeljenje Grada Novog Sada za uspostavljanje jednakih komunalnih standarda u svim prigradskim naseljima.

Budući kompleks prečistača prostiraće se na površini od 1.5 ha, udaljenoj oko 500 metara od samog naselja, južno od magistralnog puta Novi Sad – Bačka Palanka. Sem samog postrojenja, u okviru kompleksa biće izgrađene i interne saobraćajnice, parking, javno osvetljenje, vodovodna i elektro mreža, a čitav prostor će se na kraju i hortikulturno urediti. Za obezbeđenje adekvatnog kvaliteta prečišćene vode, predviđena je primena kombinovanog postupka mehaničko-biološkog prečišćavanja, čime će biti zadovoljeni svi neophodni uslovi zaštite životne sredine, naročito zaštite okolnog zemljišta, kao i površinskih i podzemnih voda.

Radovi koji se trenutno izvode kroz redovno održavanje u Begeču su i asfaltiranje Ribarske i Ulice Laze Kostića, uređenje autobuskih stajališta, izgradnja terena za basket, kao i pešačke staze pored terena FK „Bačka“, postavljanje dečjeg igrališta i teretane, postavljanje klupa i stubova javnog osvetljenja, kao i uklanjanje deponija. Takođe, u toku je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacije u Ulici oslobođenja i za saobraćajne površine u Ulici Dositeja Obradovića, zatim parternog uređenja sa pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem Hrama u Begeču, kao i izrada tehničke dokumentacije za realizaciju projekta „46 urbanih džepova“.

Novi Sad, 3. jul 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.