Klinički centar Vojvodine dobio novi magnet i CT

U Centru za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine od danas rade novi aparati, magnetna rezonanca i CT aparat, za koje je Pokrajinska vlada izdvojila 209,1 miliona dinara.

Nova magnetna rezonanca je snage tri Tesle i po performansama je najjača u Srbiji, a 64-slajsni CT aparat ima mogućnost da za kraće vreme snimi određenu sekvencu. Ono što se snimalo za 30 do 40 minuta sada može da traje od četiri do šest minuta, a neke sekvence se snimaju za 10 do 15 minuta.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je ovom nabavkom završena prva faza obnove dijagnostičke opreme širom Vojvodine, odnosno ne samo u Kliničkom centru Vojvodine, već i u regionalnim bolnicama, gde su obezbeđene angio-sale, CT aparati i magnetne rezonance.

– Ovo je najskuplja i najsloženija dijagnostika i možemo da kažemo da Klinički centar Vojvodine raspolaže sa najsavremenijom dijagnostičkom opremom. Ispunili smo ono što smo i javno obećali, a to je da ćemo veoma loše stanje koje smo zatekli u zdravstvu 2016. godine, popraviti i unaprediti – kazao je Mirović.


Prema njegovim rečima, uređenjem javnih finansija uspeli su da obezbede nabavku najsofisticiranije i najskuplje opreme i najavio je da će Pokrajinska vlada nastaviti da ulaže u zdravstveni sistem.

– Cilj nam je da ukinemo liste čekanja, da obnovimo opremu u svim bolnicama i da rekonstruišemo domove zdravlja koji su prešli u nadležnost pokrajine – napomenuo je Mirović.

Na listama čekanja 5.000 ljudi
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na listi čekanja za snimanje magnetnom rezonancom u Kliničkom centru Vojvodine i Institutu za onkologiju Vojvodine je 4.964 pacijenata, i to 2.378 u Institutu i 2.568 i KCV. Neki od njih na ovaj pregled čekaju i godinu dana. Do nedavno su ove dve ustanove imale po jedan aparat za magnetnu rezonancu, a na njima su snimana i deca.

– Teško je reći koliko je vremena potrebno da nestanu liste čekanja, ali mi sada imamo dve magnetne rezonance u Kliničkom centru, isto toliko na Institutu, kao i jedan magnet u Dečjoj bolnici, a ove godine će biti kupljen i još jedan magnet za Institut za onkologiju – rekao je dr Gojković.

Predsednik Pokrajinske vlade je napomenuo i da je većina opreme koju nabavljaju po jeftinijim i povoljnijim cenama od one koja je nabavljana do 2016. godine.

– Oprema koju kupujemo je za 30 do 50, a u nekim slučajevima i za 70 odsto jeftinija od one koja se nabavljala do 2016. godine – prokomentarisao je Mirović.


Pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković istakao je da je Centar za radiologiju jedna od najreprezentativnijih zdravstvenih ustanova ne samo kod nas, već i šire.

– Investirali smo mnogo u ovaj Centar, ali i zaposlili novih 10 lekara i 11 tehničara i imamo ogroman potencijal u novim mladim zaposlenim stručnjacima. Želimo da pacijenti imaju najbolju zdravstvenu negu, a zaposleni najbolje uslove za rad – rekao je dr Gojković.


Pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine za dijagnostičku delatnost profesor dr Zoran Stošić istakao je da je ovom nabavkom završeno opremanje Centra za radiologiju, u kojem se godišnje obavi 150.000 dijagnostičkih pregleda, među kojima je i 30.000 snimanja na CT aparatu i 15.000 snimanja na magnetnoj rezonanci.


– Nabavka nove opreme značajno će skratiti vreme zakazivanja, a cilj nam je da ukinemo listu čekanja – napomenuo je dr Stošić.

Lj. Petrović

Ostale vesti možete pročitati ovde.